Aktuális

Elképesztő károkat okoztak a nyári viharok

És hol van még a nyár vége!...

Július utolsó és augusztus első hétvégéjén is viharokkal, jégesővel és felhőszakadással járó szélsőséges időjárás volt az ország több részén. Bár még messze a nyár vége, az Aegon Biztosító szerint a viharkárok már meghaladják a másfél milliárd forintot.

Július utolsó hétvégéjén mintegy 450 millió forint kárt okozott az időjárás. Mintegy 6500 káreseményről van szó, az átlagos kárérték a biztosító statisztikái szerint 80 ezer forint. Zala és Hajdú-Bihar megye, valamint Budapest térségében történt a legtöbb káresemény. Vihar, jégverés, villámcsapás és beázás – ezek a leggyakoribb káresetek, amiért fizet a biztosító. 

Ha az idei nyár eddig eltelt időszakát nézzük, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében és Budapesten regisztrálta a legtöbb viharkárt az Aegon. Ügyfelei körében tizenhétezer viharkár, 9600-at is meghaladó beázás, 4637 felhőszakadás okozta anyagi kár történt. Villámcsapás 4500, jégverés pedig 2500 esetben okozott anyagi kárt, amelyre a lakásbiztosítások alapján kártérítést fizetett a biztosító.

Az Aegon a kármegelőzés érdekében az alábbi óvintézkedéseket javasolja ebben a viharos időszakban:

  • Rendszeresen ellenőrizzük az épületek tetőszerkezetét és a kerítések épségét. Gondoskodjunk a javításról, mert a megrogyott tető és kerítés sérülése nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem az emberéletre is veszélyt jelent.
  • Húzzuk ki a konnektorból az elektromos berendezéseket, ha nem vagyunk otthon. A villám okozta elektromos zárlat kárt tehet a készülékekben, és tüzet is okozhat.
  • Járműveinkkel parkoljunk fedett helyen, kerüljük a fával szegélyezett parkolóhelyeket.
  • Ne hagyjuk nyitva az ablakokat, ha aludni térünk, vagy elmegyünk hazulról.
  • Ne hagyjunk kint tárgyakat (kerti bútorok, grilleszközök, nagyobb szerszámok, játékszerek stb.) vigyük őket védett helyre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top