Aktuális

Több gyereket is elvittek a fóti gyermekközpontból

A szakemberek furcsának tartják, hogy egyszerre ilyen sok gyerek került el a gyermekotthonból.

Az elmúlt hónapban hét gyereket is áthelyeztek a fóti gyermekotthonból: négyen visszatértek családjukhoz, a másik három gondozott pedig Kalocsára, Berettyóújfalura és Zalaegerszegre került. Az igazgató szerint ebben nincs semmi rendkívüli, a szakemberek viszont furcsának tartják, hogy olyan nehéz sorsú gyerekek is elkerültek onnan, aki még egy évet sem töltöttek az otthonban – írja az Abcúg.

Az év elején a Magyar Hírlap cikkéből derült ki, hogy a kormány a tervek szerint még az idén bezárja a fóti gyermekotthont, ám azóta nagy a csend, egyelőre nem közölték, mikor és hogyan helyezik át a fóti gyerekeket. Emiatt nem tudni azt sem, hogy a hét gyerek áthelyezése már a bezárás következménye-e. Több körülmény ugyanakkor erre utal.

fót Károlyi István Gyermekközpont

A Károlyi István Gyermekközpont utcai parkbejárata
(MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A lap egyik, a gyermekvédelem működését jól ismerő forrása szerint ritka, hogy egy komoly pszichés problémákkal küzdő, speciális szükségletű gyereket ilyen hamar áthelyezzenek, ez általában csak 2-3 év után történik meg. Egy másik forrás szerint nem túl gyakori az sem, hogy egyszerre ennyi gyereket gondozzanak haza, és kérdéses, hogy a szülők felkészültek-e az ellátásukra.

A kalocsai és a zalaegerszegi gyermekotthonok a fótihoz hasonlóan központi speciális gyermekotthonként működnek és a legsúlyosabb eseteket látják el. Az elmúlt évben mindkét intézményben volt férőhelybővítés, elviekben tehát felkészültek a fóti gyerekek fogadására.

A fóti gyermekotthon igazgatója, Kádas István, annyit mondott el Szél Bernadett független országgyűlési képviselő érdeklődésére, hogy nyáron eleve nagy a mozgás, és a legtöbb gyereknek egy évre szól a beutalója. Szerinte inkább az a kérdés, hogy a most távozott gyerekek helyére jönnek-e újak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top