Aktuális

Átgondolatlanul, futószalagon „pörgetik ki” a problémás gyerekeket a fóti gyerekközpontból

Szakemberek szerint a speciális ellátást igénylő, pszichés problémákkal, magatartási, viselkedési zavarral küzdő gyerekek kellő ellátás, támogatás híján a társadalomra is veszélyt jelenthetnek.

Futószalagon „pörgetik ki” a gyerekeket a fóti Károlyi István Gyerekközpont speciális otthonából – írja a Mérce.hu. A lap értesülései szerint az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság (OGYSZB) „felsőbb utasításra” szakmailag megkérdőjelezhető mennyiségben és módon bírálja felül a Fóton elhelyezett speciális ellátást igénylő gyerekek állapotát, és küldi őket – akár idő előtt – előző intézetükbe vagy a családjukhoz.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Bodnár Boglárka)

Ahogy arról korábban az nlc.hu is beszámolt, a kormány idén februárban úgy döntött, hogy megszünteti a kiskorúakat ellátó,  nagy létszámú otthonokat Magyarországon. A Fóton gondozott gyerekek java részét Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el.

Igen ám, csakhogy – mint a Helsinki Bizottság által vitt per során a napokban kiderült – nincs semmiféle szakmai terv a gyerekközpontban élő gyerekek elhelyezésére. „A folyamat során egész egyszerűen nem számít, hogy mi lesz ezekkel a testileg-lelkileg beteg gyerekekkel, csak az, hogy valahogy, bárhogy eltüntessék őket az értékes területről. Például úgy, hogy »kvázi gyógyultnak« minősítik őket” – írja a Mérce.

A szakemberek szerint a speciális ellátást igénylő gyerekek általában valamilyen pszichés problémával, magatartási, viselkedési zavarral küzdenek, és jócskán akadnak köztük szerhasználók is. Az igazán súlyos esetek olyan központi speciális otthonokba kerülnek, amilyen például Fót: ezekben az intézményekben igazán nehéz sorsú, sokszor kisebb bűncselekményeket is elkövető gyerekeken próbálnak segíteni.

Ehhez viszont idő kell. „Nem emlékszem olyan esetre a praxisomból, hogy egy specis gyereket egy év után visszaküldtek a családjához vagy a korábbi gondozási helyére. Egy év nem elegendő ahhoz, hogy a kialakult súlyos zavarokat megszüntessük. Egy év után körülbelül ott tartunk, hogy megértetjük a gyerekkel, hogy miért van ott nálunk, és akkor kezdődhet meg az építkezés” – mondta a lapnak Prokai Judit, a gyerekközpont speciális otthonának korábbi vezetője, hozzátéve: akit egy év után visszaküldenek a korábbi gondozási helyére vagy a családjához, annak a gyereknek az állapotát vagy nem megfelelően bírálták felül, vagy a korábbi beutalása volt indokolatlan.

A szakember hangsúlyozta: az nem lehet megoldás, ha egy speciális ellátást igénylő gyereket normál szükségletűvé minősítsenek át. „Az idő előtti határozat következménye lehet például, hogy a gyerek azt tapasztalja, ezt is megúszta, könnyen befolyásolhatóvá válik, könnyen sodródik veszélyes helyzetekbe, követ el bűncselekményt, de akár társaira nézve is veszélyt jelenthet” – érvelt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top