Aktuális

Tudod, mit jelent a „hajóvonták találkozása tilos”?

Régen mindig bemondták a rádióban, de tudod a jelentését?

A rendszerváltás előtti rádióadások visszatérő mondata volt a „hajóvonták találkozása tilos”. Legalábbis a Bouvet Caféblog szerzője gyerekkori emlékeként meséli el találkozását ezzel a mondattal:

Ma Budapesten hosszú dugóban ücsörögtem az autóban a rakparton és néztem, ahogy hajók, uszályok futkostak a Dunán. Eszembe jutott a nagypapám, akinek volt egy igazi rigolyája. Ha cigány gyerekek potyogtak is az égből, ő akkor is minden reggel, délben és este meghallgatta a rádió időjárás-jelentését, amelyben felsorolták, mely megyeszékhelyen milyen az idő és hány fok van, majd a legfontosabb paramétereket feljegyezte egy erre a célra nyitott határidőnaplóba.

Hajók a Dunán, a Margitsziget mellett (forrás: MTVA, bizományosi: Róka László)

És délben ilyenkor volt egy olyan etap, a vízállásjelentés, amely felsorolta a magyarországi folyókra jellemző információkat. Közöttük a számomra, gyerekként megfejthetetlen mondatot, ami így hangzott: hajóvonták találkozása tilos.

Ha ismered a mondat jelentését, akkor azért, ha meg nem, akkor nyilván azért érdemes elolvasni az eredeti posztot, ahol lehull a lepel a hajózásügyi titokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top