Aktuális

Megtalálhatták II. András sírhelyét

II. András és felesége sírhelyének alapjára bukkanhattak rá a régészek a bánsági Egresen.

A bánsági Egresen (Igris) végzett ásatások során a régészek minden bizonnyal annak a két sírépítménynek az alapját találták meg, amelyben egykor II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi császárlányt, Courtenay Jolántát temették el. 

Langó Péter régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója

szerint a két sírépítmény elhelyezése alapján valószínűsítik, hogy ezeken feküdhetett az a két kőszarkofág, amelyben a királyi párt temették el. A nagylaki határátkelőhelytől légvonalban kevesebb mint tíz kilométerre, a Maros bal partján fekvő Egres községben 2013-ban kezdődött meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a helyileg illetékes temesvári Bánsági Múzeum közös kutatási programja, amelynek

legfőbb célja a királyi sír megtalálása volt.

II. András 1205 és 1235 között volt Magyarország királya. Az Árpád-házi uralkodó külpolitikájával az egész Balkán-félszigetre kiterjesztette a magyar befolyást. Több szomszédos területet meghódított, a belpolitikában pedig az Aranybulla kiadásával kisebb-nagyobb változtatásokkal egészen 1848-ig befolyásolta az ország sorsát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top