Aktuális

Túlterhelt, alulfizetett, elöregedő tanárok nyitják a tanévet

Nagy bajok várhatóak az oktatási rendszerben – figyelmeztetett a Pedagógusok Szakszervezete.

A pedagógusok túlterheltségére és a pálya elöregedésére figyelmeztetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatójukon. Az érdekvédelmi tömörülés vezetője elmondta, az elmúlt tanévben a PSZ hat hónapon át küzdött a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a munkaterhek mérsékléséért.

Szabó szerint az óraszámok csökkentése kardinális kérdés, az elmúlt időszak problémáinak alapja. Ezért ragaszkodtak a fix heti óraszámokhoz, és reménykeltőek voltak az egyeztetések, még arra is volt esély, hogy már a mostani tanévben emelkedjenek a bérek. Mérhetetlenül elkeseredtek, amikor látták, hogy sem a jövő évi költségvetésben, sem a köznevelési törvényben nem látták viszont mindezt – mondta Szabó, aki szerint ez a tanév is ugyanúgy kezdődik, mint az elmúlt évi, azaz semmi nem változott.

tanár tanítás iskola oktatás

A kép illusztráció (iStock)

Az elnök arról is beszélt, hogy a garantált bérminimum 2014 óta 72 százalékkal nőtt, a pedagógusok bére viszont csak 27 százalékkal. Míg 2017-ben 6324 fiatal állt munkába, a kötelező minősítésre kevesebb mint a felük jelentkezett. A következő 15 évben 60-70 ezren lépnek nyugdíjaskorba, de csak néhány ezren lépnek be a rendszerbe.

Mitől vonzó a pedagóguspálya?

– tette fel a kérdést a PSZ vezetője. Szabó Zsuzsa szerint ilyen állapotban, ilyen túlterhelés mellett pedagógusokkal tanévet kezdeni nem lehet. Az országos vezetés szeptember 22-re kongresszust hívott össze, amely arról dönt, hogy mikor és mi lesz az a nyomásgyakorlási forma, amellyel elérhetik céljaikat. Tűréshatáruk végére értek, minden eszközt bevetnek követeléseik érdekében – jelentette ki.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top