Aktuális

Harminc éve nem látott hurrikán csap le Amerikára, közelít Floridához a Dorian

Florida államban péntek reggel óta rendkívüli állapot van érvényben.

Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán. A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött még tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal műholdja által készített felvétel a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. augusztus 30-án (Fotó: MTI/AP/NOAA)

A Bahamákon egyébként pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik. Azt mondta:

„Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget.”

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.

A floridai Key Westen és környékén, az állam legdélibb területein pénteken felszólították a turistákat, hogy azonnal hagyják el a vidéket – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot. Az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesz áramkimaradás. 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.

Munkások bedeszkázzák a Santa Maria del Mar katolikus templom ablakait a floridai Flagler Beach településen 2019. augusztus 30-án a közelgő Dorian hurrikán miatt (Fotó: MTI/AP/John Raoux)

A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat. Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el.

A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, ugyancsak vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

Donald Trump péntek este újságírókkal közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát – amelyet az amerikai sajtóban téli Fehér Házként is emlegetnek – pénteken lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top