Aktuális

Világszintű összefogást sürgetnek a Dorian hurrikán pusztítása után

Ezrek maradtak fedél nélkül, illetve élelmiszer- és ivóvízhiány is fenyegeti a térséget. Dorian most Florida partjai felé közeledik.

Világszerte sürgős vészhelyzetről beszélnek az illetékes vezetők, és felhívták a figyelmet, hogy azonnali beavatkozás szükséges a Bahamákon a Dorian hurrikán tombolása után. A trópusi vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, és gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé Grand-Bahama- és Abaco-szigetet.

A szigetcsoport lakosai közül ezrek vesztették el otthonukat, és maradtak menedék nélkül. A térségben áradások súlyosbítják a helyzetet, ezek mellett ivóvíz- és élelmiszerhiánnyal is számolni kell, és a gyógyszerkészletek biztosítása is kétséges.

Az ENSZ, valamint amerikai és helyi tisztségviselők, politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy nemzetközi összefogás és beavatkozás nélkül ez a már amúgy is kritikus állapot súlyosbodni fog. A szakemberek szerint több mint 60-62 ezer embernek lesz szüksége élelmiszerre és tiszta ivóvízre. „Egy történelmi tragédia közepén vagyunk” – mondta Hubert Minnis bahamai miniszterelnök, a pusztítást példátlannak és kiterjedtnek nevezve.

A humanitárius katasztrófa méretei már mutatkoznak a lassan mozgó vihar után, amely körülbelül 36 órán keresztül haladt át a 8 kilométer széles Grand-Bahama-szigeten, és kedden délután végül elhagyta az országot. Minnis azt is bejelentette, hogy a halálesetek száma hétre nőtt, de még további áldozatokkal is számolnak. A bahamai miniszterelnök úgy látja, hogy az újjáépítés „hatalmas, összehangolt erőfeszítéseket” igényel majd. A Dorian a legerősebb vihar, amely valaha elérte a szigetcsoport partjait. Egy olyan ország számára, amely hozzászokott a heves viharokhoz, a Dorian hurrikán a katasztrófa fogalmának egy új szintjét jelenti. „A Dorian soha nem áll le” – áll egy freeporti újság Twitter-bejegyzésében. „Heves esőzés. Ez a hurrikán teljesen megsemmisíti ezt a szigetet.”

A trópusi vihar tombolásának szörnyű nyomai az Abaco- és a Grand-Bahama-szigetről készült első légi felvételeken is láthatók voltak. A videón tisztán kivehető, ahogy az utcákon víz hömpölyög, a házak helyén csak törmelék látszódik, több helyen úgy tűnik, mintha egyszerűn eltörölték volna az életet.

A sürgősségi mentést nehezítette, hogy a freeporti nemzetközi repülőtéren árvízhelyzet alakult ki, a kifutópályák víz alatt voltak. Hasonlóképpen elárasztotta a víz a központi kórházat is, illetve körülbelül 13 ezer otthon lett a vihar martaléka.

„A #Bahama-szigeteknek a segítségünkre van szükségük” – üzent a Twitteren Francis Suarez, Miami polgármestere.

„Együtt imádkozunk bahamai barátainkkal, hogy meg tudjanak küzdeni a #Dorian hurrikán következményeivel” – tweetelt Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere.

„Ez egy hatalmas méretű válság” – mondta az újságíróknak Marvin Dames, a Bahama-szigeteki nemzetbiztonsági miniszter. „Nem látom a kiutat belőle” – tette hozzá.

II. Erzsébet királynő is támogatási üzenetet küldött az 1973-ban a brit koronagyarmattól függetlenné vált országnak: „Ebben a nagyon nehéz időben gondolataim és imáim azokkal vannak, akik végignézték otthonaik és értékeik elpusztulását, és hálámat küldöm a mentőcsapatoknak és az önkénteseknek is, akik támogatják a mentési és helyreállítási erőfeszítéseket” – áll az angol királynő üzenetében. A gyengülő erejű Dorian hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mentén. A szakemberek és a politikusok arra figyelmeztetik az ott élőket, hogy bár a vihar közvetlenül nem csap le, veszélyes lehet, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket.

(via)

Kiemelt kép: MTI/AP/Tim Aylen 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top