Aktuális

Elérte Amerika keleti partvidékét, és árvizeket okozhat a Dorian

A szerdán kettesről ismét hármas fokozatúra erősödött hurrikán jelenleg óránként 170-180 km/órás széllökésekkel ostromolja az amerikai partokat, és két-három méter magasra korbácsolja fel az Atlanti-óceán hullámait.

A vihar csaknem 180 km/órás széllökésekkel közelítette meg az Egyesült Államok délkeleti partvidékét, de nem érte el közvetlenül a szárazföldet, nagyjából 100 km-es távolságban haladt el Florida partjai mellett, illetve tart Észak- és Dél-Karolina tengerparti területei felé.

Rendkívül lassan – óránként 13 kilométeres sebességgel – halad Georgia államtól Virginia irányába, de az előrejelzések szerint a marylandi Chesapeake-öblöt is eléri majd. A miami székhelyű országos hurrikán központ változatlanul arra hívta fel a viharzónában élők figyelmét, hogy Dorian életveszélyes. A szakemberek 150-300 mm csapadékkal számolnak, ami egyes előrejelzések szerint áradást okozhatnak bizonyos részeken, Dél-Karolinában  pedig az árapály miatt tartanak az árvizektől. Henry McMaster kormányzó szerint a víz valós veszélyt jelent, a viharhullámok már éreztették erejüket a partvidéken. A kormányzó lezáratta a Floridától Kanadáig futó egyik legfontosabb országutat, a 95-ös számút, mert várhatóan az is víz alá kerül.

Donald Trump amerikai elnök a vihar eredeti előrejelzései alapján úgy fogalmazott: „Szerencsések vagyunk Floridában. Valóban nagyon, nagyon szerencsések.” A korábbi előrejelzések szerint ugyanis azzal is számolni lehetett volna, hogy Dorian közvetlenül is érinti a tengerparti városokat. A bahamai kormány Egyesült Államokhoz intézet segítségkérésére reagálva Trump azt mondta, hogy helikoptereket és embereket küldenek a helyszínre, hogy segítsék a mentést.

Floridában (már elhaladt mellette a vihar) az orlandói nemzetközi repülőtér szerdán már ismét működött, csütörtökön pedig újból megnyitják Jacksonville légikikötőjét is. A georgiai Atlanta repülőterén szintén megindult már forgalom.

Laura Leonardnak, a Közös Információs Központ szóvivőjének a tájékoztatása szerint Észak-Karolinában csaknem 400 ezer lakos kapott kötelező evakuálási parancsot, ahogy a vihar megközelítette a partokat, szerda délig csaknem 360 ezer ember hagyta el a tengerparti településeket. A amerikai védelmi minisztérium azt közölte, hogy több Észak- és Dél-karolinai iskolát bezár, melyekben a vihar elvonulásáig szünetel a tanítás. Több városban kijárási tilalmat rendeltek el, illetve lezárták a hidakat.

Az akkor még ötös erősségű Dorian a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta. A Grand Abaco-sziget egy részét teljesen megsemmisítette a vihar, és a Grand Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található Nassaut is összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. A mentést nagyban nehezíti, hogy Nassau és Freeport nemzetközi repülőterén is víz alá kerültek a kifutópályák, és a freeporti központi kórházat is elárasztotta a víz. Dorian tombolása után körülbelül 13 ezer otthon lett a vihar martaléka. „Egy történelmi tragédia közepén vagyunk” – mondta Hubert Minnis bahamai miniszterelnök, a pusztítást pedig példátlannak nevezte, eddig a vihar 20 halálos áldozatát azonosították.

A humanitárius katasztrófa méretei már csütörtökön mutatkoznak. Az ENSZ és a helyi tisztségviselők, politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy nemzetközi összefogás és beavatkozás nélkül ez a már amúgy is kritikus állapot súlyosbodni fog. A szakemberek szerint több mint 60-62 ezer embernek lesz szüksége élelmiszerre és tiszta ivóvízre a Bahama-szigeteken.

(via)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top