Aktuális

Eltűnhetnek a lájkok a Facebookról

Az Instagramon már tesztelt újítás hamarosan megjelenhet a „nagy kék” oldalon is.

Az adatvédelmi botrányt adatvédelmi botrányra halmozó Facebook épp tíz évvel ezelőtt vezette be az úgynevezett like gombot, amellyel a felhasználók kifejezhették érdeklődésüket egy-egy poszt iránt – írja az Index. Azóta gyakorlatilag minden közösségi oldalon megjelent ennek a lehetőségnek valamilyen fajtája, az pedig hamar láthatóvá vált, hogy sok ember számára függőséget okoz a „lájkvadászat”. 

Az ártatlan funkcióról hamar kiderült, hogy nagyon rossz hatással van a mentális egészségre, sőt akár a depresszió súlyosbodásához is hozzájárulhat, mivel egyfajta téves képzetet ad a felhasználóknak mások sikereiről, eredményeiről. Egy 2018-as kutatás is arra jutott, hogy azok az emberek, akik jelentősen – napi tíz percre – korlátozzák a közösségi oldalon töltött idejüket, sokkal jobb mentális állapotban vannak, mint azok, akik továbbra is a Facebookon vagy az Instagramon lógnak. Korábban épp az Instagram esetében jelentették be a lájkok számának eltüntetését

A Facebook elrejti a lájkok számát like

A facebookos „lájkvadászat” rossz hatással van a mentális egészségünkre (Fotó: iStockphoto)

A változtatásra egy alkalmazásfejlesztő, Jane Manchun Wong figyelt fel, aki már a Facebook tulajdonában álló képmegosztó szolgáltatás kódjában is észrevette a lájkok elrejtését lehetővé tévő részt, most pedig a Facebook kódját átböngészve ugyanerre a kódrészletre bukkant rá. 

Manchun Wong szerint az a tény, hogy az Instagram már szélesebb körben teszteli a funkciót, valamint az, hogy a Facebooknál is megjelent az a bizonyos kódsor, arra utal, hogy a cég komolyan mérlegeli a funkció bevezetését. A változástól többen azt várják, hogy az így felszabadultabban  használhatják majd a közösségi oldalakat a lájkok gyűjtésének stresszhatásai nélkül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top