Aktuális

Meghalt egy újszülött, mert megégette a kórházi babamelegítő

Amikor édesanyját betolták a műtőbe, a kicsinek még semmi baja nem volt.

A rettenetes eset múlt hétfőn történt Dél-Afrikában. A Daily Mail című brit bulvárlap értesülései szerint az anyát, név szerint Seipai Malekét aznap szülés után fellépő komplikációk miatt kellett sürgősséggel megoperálniuk a helyi orvosoknak. Azt mondja, mikor betolták őt a műtőbe, a kisfiának még semmi baja nem volt.

Hétfőn, közvetlenül a műtétem előtt láttam őt utoljára. Semmi baja nem volt. Reggel még aludtunk is egy kicsit együtt” – idézi a brit lap a gyászoló anyát, aki elárulta, kedden reggel azzal a hírrel ébresztették az orvosok, hogy a kisfiát súlyosan megégette az egyik kórházi melegítő. „Azt is mondták, hogy az intenzív osztályon fekszik, és hogy menjek és sürgősen látogassam meg őt.”

A Daily Mail cikkében kitér rá, egyelőre a helyi orvosok sem tudják, mi történhetett; fogalmuk sincs, hogy a melegítő hogyan égethette meg olyan súlyosan a kisfiút, hogy nem sokkal később meghalt. „Megpróbálták átszállíttatni őt egy másik kórházba, de már hiába. A fiam a mentőben meghalt” – nyilatkozta a megtörten a 28 éves Seipai, akinek van egy hatéves kislánya is.

Az ügyben egyébként vizsgálat indult, amit többek között a helyi egészségügyi hivatal feje, Madoda Sambatha is szorgalmazott, miután személyes látogatást tett az érintett kórházban. Elmondta, mivel nem ez volt az első ilyen tragikus eset a kórházban, szeretne mielőbb válaszokat kapni arra a kérdésre, hogyan történhetett meg a tragédia.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) emlékeztet, hogy a tragédiát is okozó melegítőket egyébként a gyakorlat szerint olyan újszülötteknél használják, akik kis testsúllyal születnek, vagy akiket a kihűlés veszélye fenyeget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top