Aktuális

Kvázi kihalt fajt éleszthetnek újjá a tudósok

Két életképes embriót sikerült létrehoznia egy nemzetközi tudóscsoportnak.

Az északi szélesszájú orrszarvúk, Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumba. A pároknak sajnos nem születtek borjaik, a hímek pedig azóta el is pusztultak, de spermájukat még haláluk előtt lefagyasztották – írja a hvg.hu.

A kihalás szélén lévő faj megmentésén dolgozó kenyai, német és cseh tudósoknak sikerült tíz petesejtet kinyerniük a két nőstény orrszarvútól, majd tízből hét petesejtet mesterségesen megtermékenyítettek a lefagyasztva őrzött spermákkal.

A mesterségesen megtermékenyített petesejtek közül csak Fatu két petesejtjéből fejlődött ki életképes embrió, melyeket majd nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetnek, Najin és Fatu egészségi állapota miatt ugyanis nem képes kihordani az utódokat.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, az évtizedekig tartó orvvadászat azonban megtizedelte a populációt. A tudósok végső célja, hogy legkevesebb öt példányt tudjanak szabadon engedni az afrikai vadonban, ennek megvalósításához évtizedekre lenne szükség.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top