Magyarország kúl

Nagyot nőtt három hét alatt a nyíregyházi kis páncélos orrszarvú – fotó

Már háromhetes a Nyíregyházi Állatpark világszenzációja, a kis páncélos orrszarvú.

Bár neve még nincs, mégsem szomorú a Nyíregyházi Állatpark legfiatalabb sztárja, az újszülött indiai páncélos orrszarvú. A rinocéroszok ritka fajának számító indiai páncélos orrszarvú fogságban nagyon nehezen szaporodik, a sóstói állatkertben már 8 éve  küzdenek az első borjúért, ami végül természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra szeptember 26-án.

A „nagyfiú” most lett három hetes, mindennapjait és gyarapodását születése óta figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú hatvan kilogrammos súllyal született, a naponta elfogyasztott húsz-harminc liter anyatej hatására naponta egy-két kilogrammot gyarapszik.

Három-hat hónaposan már elkezd szilárd takarmányt fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni. A borjú várhatóan két évig az anyjával marad, azután az Európai Fajmegmentési Program más állatkertbe helyezi át. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú a negyedik utód a kontinensen az idén .

Így jött világra a kis indiai páncélos orrszarvú:

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top