Aktuális

Úgy kiszáradt a Maros, hogy simán átgyalogolhatsz rajta

A szárazság miatt „mínuszban” van a folyó.

Akár száraz lábbal át lehet kelni a Maroson a makói strand közelében, annyira kiszáradt a folyó medre” – írta meg a Blikk. Az Időképre hivatkozva a lap azt közölte, hogy a 2012-ben mért -113 centis rekord értéket közelíti a vízszint. 

A Maros aszály idején/Forrás: Youtube

A negatív szám úgy jön ki, hogy az 1864-ban kihelyezett helyi vízmércén, az akkor megjelölt nulla viszonyítási ponthoz képest a napokban 101 centiméterrel volt alacsonyabb a vízállás, írja a lap.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Szolgálat szóvivője a Blikknek elmondta, szinte borítékolható, hogy nemsokára megdől a rekord, azaz sosem volt még olyan alacsony a Maros, amilyen a következő napokban várható. Hiába jósolnak a meteorológusok esősebb időszakot a jövő hétre, a vízgyűjtő területen kellene esnie ahhoz, hogy a folyó emelkedni kezdjen. 

„A következő hat napban semmi olyan időjárási eseményt nem várunk, amely megállítaná a csökkenést – közölte a szóvivő a lappal. – A valaha mért legkisebb vízszint -113 centi volt, most -96 és 99 között van”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top