Aktuális

Különös török iskola nyílik Budapesten

Az új intézmény, mely egyszerre lesz általános iskola és gimnázium, hivatalosan már minden engedélyt megkapott, és a tervek szerint a IX. kerületben fog működni a fővárosban. Az új iskola mögött Erdogan török elnök áll.
iskola oktatás osztályterem

Tovább épülnek a magyar–török kapcsolatok, valószínűleg az új budapesti török iskola is ennek jegyében nyílik a fővárosban. Erdogan elnök például tavaly októberben járt Budapesten, hogy tárgyaljon a magyar miniszterelnökkel, és az akkori látogatás során együtt avatták fel Gül Baba felújított türbéjét a II. kerületben. Erdogan november 7-én ismét Budapestre látogat a magyar–török felső szintű stratégiai tanács ülésére.

A török–magyar Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal és az iskolanyitásról értesülő 24.hu szerint is már aktív státuszú, a működéshez megvan minden engedélye, ám az intézmény egyelőre nem nyitotta meg kapuit. Az iskola a volt ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működik majd, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket.

A tervek szerint már az idei tanévtől megkezdték volna a tanítást, eleinte 80 diákkal, álláshirdetésben még tanárokat is toboroztak szeptemberre, ám ismeretlen okok miatt az intézmény mégsem nyitotta meg kapuit. Jövőre viszont már 240 diákkal számolnak. Ebből 160 általános iskolai és 80 gimnáziumi tanulóval.

Hogy pontosan milyen lesz az iskola, mi és mennyi lesz benne a török faktor, arról egyelőre annyi derült ki, hogy egy „török eredetű” magániskoláról van szó, ami jelenleg épülőben van, azt egyelőre nem tudni, hogy fenntartását ki finanszírozza. Ahogy az is rejtély még, hogy kik tanulhatnak benne: csakis török származású vagy magyar gyerekek is?

Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője egy Yasin Parildar nevű 34 éves török férfi, aki a lakcíme szerint Isztambulban él. A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány. Yasin Parildar szakmai közösségi profilja szerint ennek az alapítványnak a Magyarországért felelős igazgatója 2019 júliusa óta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top