Aktuális

Az ISIS-vezér halála után ez az ember léphet az örökébe

A terrorszervezet vezetője öngyilkos lett, amikor az amerikai erők rajtaütöttek. Egy közeli bizalmasa veheti át a helyét.

Az Iszlám Állam, azaz az ISIS terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi még vasárnap, három gyerekével együtt robbantotta fel magát, amikor amerikai különleges egységek megszállták az Idlíb közelében található Barisa nevű települést – írja a 24.hu. Az akció során tizenegy másik gyereket sikerült kimenekíteni a terroristavezér rejtekhelyéről.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az ISIS sorsa al-Bagdadi halálát követően, ám a közel-keleti helyzetet elemző szakértők, illetve a CNN amerikai hírcsatorna terrorizmussal foglalkozó szakértői, Paul Cruickshank és Tim Lister szerint egyik jobbkeze léphet a terroristavezér helyére.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője egy korábbi videofelvételen (Fotó: Europress)

Két neve is van az ISIS lehetséges új vezetőjének

Az amerikai kormány által Amir Mohamed Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla néven ismert férfit a dzsihádista körök Abdallah Qardash néven is emlegetik. Róla úgy tudni, hogy körülbelül 15 éve ismerhette al-Bagdadit, miután mindketten az amerikai Camp Bucca hadifogolytáborban raboskodtak azután, hogy az USA 2003-ban bevonult Irakba. Azt ugyanakkor nem erősítették meg, hogy a két férfi a fogolytáborban ismerte volna meg egymást.

A hetvenes években született férfiról még annyit tudni, hogy az amerikaiak invázióját követően az iraki katonai vezetőkkel együtt bujkált Irak területén, majd elkezdett együttműködni a környéken tevékenykedő terroristacsoportokkal – ez akkor, az Iszlám Állam létrejötte előtt még az al-Kaidát jelentette. Az amerikai külügyminisztérium információi szerint al-Mawla tevékenyen részt vett az Irak északnyugati régiójában élő jazidi vallási kisebbség tagjai ellen irányuló etnikai tisztogatásokban.

Idén augusztusban a terrorszervezethez köthető Amaq hírügynökség közleményt adott ki, amelyben az ISIS bejelentette, hogy al-Mawla lesz al-Bagdadi kijelölt utódja, ezt azonban kétkedés fogadta, mivel nem hivatalos e-mail-címről érkezett, és a szervezetet ismerő szakértők szerint az ilyen típusú közlemények amúgy sem jellemzőek az Iszlám Államra. Ettől függetlenül al-Mawla még a hónap során felkerült az Egyesült Államok vérdíjlistájára: az elfogásához vezető információért kerek ötmillió dollárt fizetnek a nyomravezetőnek. (Az USA akkor azzal indokolta a lépést, hogy a férfi az ISIS fő ideológusai közé tartozik.) Cole Bunzel, a Jihadica blog szerzője szerint egyébként al-Mawlát gyakran úgy emlegetik, mint azt az embert, aki már a terroristavezér halála előtt is irányította a szervezet napi működését.

Akadnak olyan tényezők is azonban, amelyek ellentmondanak annak, hogy al-Mawla kerüljön az ISIS élére. Ilyen például a származása is, ugyanis a férfi türkmén vérvonalból érkezik, míg az Iszlám Államot eddig kizárólag arabok, egészen pontosan a kurajs törzsből származó arabok vezették, akik magukat Mohamed próféta egyenesági leszármazottainak tekintik.

Al-Mawla fotója a Rewards for Justice körözési plakátján (Fotó: Rewards for Justice)

A helyzet pontos elemzését nehezíti, hogy az ISIS sok tagjáról szinte semmit sem tudnak a hírszerző szervezetek, illetve hogy az elmúlt években több fontos pozíciót betöltő ISIS-tagot elkaptak vagy megöltek. Abu Bakr al-Bagdadi halálát követően például a szíriai kurd erők bejelentették, hogy megölték az ISIS egy másik fontos szerepet betöltő vezetőjét, Abu al-Hasszán al-Muhadzsirt, akit az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársa a CNN-nek nyilatkozva az ISIS második legfontosabb emberének nevezett. Ő szintén az iraki al-Kaida soraiból került az ISIS harcosai közé, és ő volt az is, aki felelősséget vállalt az iráni parlament ellen 2017-ben elkövetett merényletért.

Feltámad az Iszlám Állam?

Egyelőre nem látni pontosan, hogy a szíriai fejleményeket követően hogyan alakul az ISIS helyzete, mindössze annyi látható, hogy az al-Muhadzsir által vezetett csoportnak fokozódik a tevékenysége Irak több régiójában is, ahol a korábbi terjeszkedésükre jellemző gerilla-hadviselést folytatnak, de sokan attól tartanak, hogy az amerikai csapatok kivonásával az ISIS rövidesen új erőre kaphat Szíriában. A CNN szakértői szerint a terrorszervezetnek ugyan megroppant a felső vezetése, sok tagját pedig elfogták, de korábban több tízmillió dollárt rejthettek el, amit az újjáépítésre fordíthatnak, ráadásul a régión kívül, Egyiptomban és Délkelet-Ázsiában továbbra is működnek aktív sejtjei.

Az amerikai különleges erők al-Bagdadi halálát követően egyébként elárulták: Oszama bin Ládenhez hasonlóan az ISIS terroristavezérének holttestét is a tengerbe dobták, hogy végső nyughelye ne válhasson a szélsőségesek zarándokhelyévé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top