nlc.hu
Aktuális
A frissnyugdíjasok idén kevesebb nyugdíjat kapnak

A frissnyugdíjasok idén kevesebb nyugdíjat kapnak

Kedden írják jóvá a bankszámlákon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést. Azok, akik az idén vonultak nyugállományba, egyikre sem számíthatnak. A többség maximum 22 ezer forintot kap.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján egy kormányrendelet értelmében a frissnyugdíjasok az idén sem kapnak prémiumot és külön emelést sem – írja az Énpénzem.hu

A nyugdíjprémium az évente hozott kormányrendelet alapján viszont azoknak is jár, akik ellátását a nyugdíj alapján számítják. Így a megváltozott munkaképességűek vagy a fogyatékossági ellátásban részesülők, a politikai rehabilitáltak és az özvegyi nyugdíjasok is kapnak prémiumot.

Akiknek jár, azoknak holnap írják jóvá a bankszámlájukon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést. A többieknek a posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a nyugdíjakat. A nyugdíjasok, ahogy minden év novemberében, most is megkapják a nyugdíjfizetési naptárt, amely tartalmazza, hogy jövőre melyik hónapban pontosan melyik napon fizetik ki nekik a nyugdíjat.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a teljes 22 ezer forintos összeg most is, mint eddig, kizárólag a 80 ezer forint feletti nyugdíjakra jár. Például havi 32 ezer forint összegű árvaellátás esetén az ellátás 25 százalékát, azaz 8 ezer forintot 1,1-del megszorozva 8,8 ezer forint nyugdíjprémium illeti meg a jogosultat. Fontos tudni, hogy bármekkora a nyugdíj, a prémium 22 ezer forintnál nem lehet több.

 Az inflációt ellentételező emelést a következőképpen számítják ki: idén januárban a nyugdíjasok 2,7 százalékos emelést kaptak, az első 8 hónap alapján pedig 3,4 százalékos volt a pénzromlás üteme. A januártól decemberig terjedő 12 hónapra jár 12 x 0,7 százalék különbözet, az egyösszegű kiegészítés összege így megegyezik a novemberi ellátás 8,4 százalékával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top