Aktuális

„Ez nemzeti tragédia” – hivatásos és civil állatvédők küzdenek a koalák életéért Ausztráliában

Az ausztráliai bozóttüzek könnyen a veszélyeztetett állatfajok közé juttathatják a koalákat, megbecsülni sem lehet ugyanis, hány állat veszett oda az ország egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában.

„A menekülési ösztönük az, ami bajba sodorja a koalákat” – kezdte az ABC News ausztrál hírcsatornának adott páros interjúját Christeen és Paul McLeod. Az ausztrál házaspár egyike azoknak a civileknek, akik időt és energiát nem sajnálva mentik az ausztrál erdő- és bozóttüzek miatt bajba került koalákat. Az interjú készültekor Christeen és Paul otthonában több mint 20 sérült koala lábadozott.

Mint elárulták, rögtönzött kórházukba a legtöbb páciens kisebb-nagyobb égésekkel kerül. „A mi feladatunk az, hogy minél hamarabb megtisztítsuk az égés környékét, és megakadályozzuk a felülfertőződést. Ez jelenti ugyanis a koalákra a legnagyobb veszélyt” – mondta Christeen, majd hozzátette: tűz esetén a koalák kiszolgáltatottabbak a többi állatnál, mert a menekülési ösztönük azt diktálja nekik, hogy menjenek minél magasabbra.

„Ha egy állat túl is él a fa tetején, még mindig megsérülhet, amikor visszaereszkedik a forró hamuval borított talajra – ezt már Paul mondta, aki a kezelésekhez minden páciensüket elbódítja. – Nekünk is könnyebb úgy ellátni őket, hogy nem ellenkeznek. Arról már nem is beszélve, hogy bódításban kisebb stressz éri a már amúgy is túlterhelt szervezetüket.”

A házaspár egyébként 27 éve foglalkozik koalákkal: egyikük sem állatorvos, mindketten elhivatott és lelkes állatvédők. Éppen úgy, mint a következő videóban szereplő házaspár is, akik friss vízzel és egy kis törődéssel segítettek a tűzvész egyik apró túlélőjén:

„Felbecsülhetetlen kár”

Rossz hír, hogy a koalákra nem csak a most pusztító, példátlan méretű erdőtűz jelent igencsak komoly veszélyt: a szakemberek szerint legalább ekkora fenyegetés a populációra nézve az időről időre fellángoló chlamydiafertőzés és a tény, hogy a faj természetes élettere folyamatosan szűkül. „Könnyen lehet, hogy a közeljövőben a koalák is felkerülnek majd a veszélyeztetett állatfajok listájára, annál is inkább, mert még csak felbecsülni sem lehet, hány állat vált a tüzek martalékává” – mondja Sue Ashton, a Koala Hospital vezetője.

Mindeközben Chayne Flanagan, a Port Macquarie Koala állatkórház igazgatója nemzeti tragédiának nevezte az általa vezetett koalarezervátummal történteket, a tűz ugyanis nemcsak a rezervátum területének kétharmad részét (mintegy 2000 hektárt) pusztította el, hanem az ott élő állomány felét is: 700 koalából mindössze 350 maradt életben.

A koalák megmentéséért és természetes élőhelyük megőrzéséért létrejött civil szervezet, a The Australian Koala Foundation legfrissebb adatai szerint a vadon élő koalák száma az utóbbi években rohamosan csökken: mára mindössze 43 ezer és százezer közé tehető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top