Aktuális

„Szüleink több napra bezártak minket egy sötét szobába. Ordítottunk, visítottunk”

Magyarországon minden évben 8-10 ezer gyermeket emelnek ki a családjukból.

Idén ünnepli 30. évfordulóját az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet Magyarország is ratifikált.

Magyarországon minden évben 8-10 ezer gyermeket emelnek ki a családjukból. Többnyire elhanyagolás, a szegénységgel és lakhatási problémákkal összefüggő következmények, fizikai erőszak, szexuális bántalmazás áll a háttérben. Sokszor azonban olyankor is kiemelik a gyereket a családból, amikor a szülőnek nyújtott anyagi segítség segítene a problémán, mert a körülmények ellenére példásan neveli a gyerekét.

Az SOS Gyermekfalvak az évforduló alkalmából egy ötrészes sorozatot készített, amiben érintetteken keresztül mutatják be a a gyermekvédelmi rendszer működését annak hibáival együtt. 

Az egyik szereplő a most 21 éves Évi, aki gyermekvédelmi gondoskodásban nőtt föl. „A szüleim elmentek, és több napra bezártak minket egy sötét szobába. Ordítottunk, visítottunk, és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket és szólt a gyámügynek” – mesélte a róla is szóló alábbi filmben:

Norbi egy hatágyas szobában lakott az intézetben, senki nem mondta meg neki, mik a szabályok, mi fog vele történni. Évát három különböző nevelőszülő nevelte, azt hitte, valamit rosszul csinál, hogy folyton elhagyják. Így élte túl három fiatal az állami gondoskodást:

A legtöbb gyerek számára nem a családból való kiemelés az utolsó költözés: intézetek, nevelőszülők követik egymást. „Ha horkolsz vagy szuszogsz, megkeserítem az életedet” – mondták a 8 éves Flórának első nap az intézetben. Flóra története a beilleszkedés traumája témájú videóból ismerhető meg. 

(Kiemelt kép: illusztráció, Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top