Aktuális

Bravúros mentőakcióval emelték ki a Dunából a hét éve elsüllyedt gőzöst

A Szőke Tisza egykor a magyar hajózás egyik ékköve volt. A mentőakcióról videó is készült.

Októberben elkezdte a hét éve elsüllyedt magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány megbízásából a MA-HARD Vízépítő Kft. – írja az Infostart.hu. A hajó egykor a dunai hajózás egyik büszkesége volt; a 2000-es évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. Most végre sikerült a partra vontatni, amiről videó is készült:

A hajó kiemelésére az elmúlt években több szakértő is tett már javaslatot, de egyikük sem tudta garantálni, hogy épségben ki tudják majd emelni. Idén a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette ezt, így a roncsot fel tudták hozni a vízfelszínre, hogy a parthoz vontassák.

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdődik a kárfelmérés. A mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására – írja a magyarepitok.hu.

Kiemelt képünk: A Szőke Tisza roncsa a szeged-tápéi kikötőben (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top