Aktuális

Meghalt Del Medico Imre

Magyarország legaktívabb sajtólevelezője hunyt el.

Kilencvenhatodik születésnapján, november 25-én meghalt Del Medico Imre, minden idők legaktívabb sajtólevelezője – írja a 24.hu.

A nevét szinte mindenki ismerte, aki az elmúlt évtizedekben nyomtatott sajtót olvasott. Kimunkált olvasói leveleivel újságírói tévedésekre, pontatlanságokra hívta fel a figyelmet, vagy érdekes kiegészítésekkel csillogtatta meg páratlan műveltségét. Több tízezer olvasói levelet írt.

„Mindnek nyoma van, ugyanis indigóval dolgoztam, és a válaszleveleket is archiváltam. Tizenöt éve a Fővárosi Levéltárnak adtam az addig összegyűlt anyagot. Ha feldobom a talpam, az azóta született dokumentumokat is megkapják”

– mondta a 24.hu-nak az idén tavasszal készült nagy interjúban.

Ősei Olaszországból származnak, dédapja alapította meg a 1850-től 1912-ig működő első magyar szalámigyárat. Del Medico Imre 1923. november 25-én született Budapesten. Jogász végzettséget szerzett, mégis újságírónak készült. Ám 20 éves korában gyermekparalízist kapott, ami miatt félbeszakadt a karrierje. Nem bénult le, de élete végéig sántított.

Dolgozott a Külügyminisztériumban, a a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezetében, a Szerzői Jogvédő Hivatalban, 1970-től pedig a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja dolgozója volt.

A sajtónak írt első levele a Pálfy József-féle Magyarországban jelent meg az 1960-as években. A legaktívabb az 1980-as években volt, ekkor nemcsak az újságoknak, hanem a hivataloknak és intézményeknek is jelezte a hibákat és visszásságokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top