Aktuális

300 milliót kérhetnek a Hableány minden egyes áldozatáért

Az áldozatok hozzátartozói kértérítési igényt nyújthatnak be.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, cádat emeltek a májusi dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitánya ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönre az ukrán kapitányt, és 9 évre tiltsa el a vízi járművezetéstől, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. 

hableány hajókatasztrófa

A Hableány hajó a kiemelésekor (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az áldozatok hozzátartozói a kapitány elleni büntetőeljárástól függetlenül is kártérítési igényt nyújthatnak be. A  Hableány elhunyt kapitányának és matrózának családja már meg is tette, 35-35 millió forintot kérnek a hajót üzemeltető Panoráma Decktől. A Viking Sigynt viszont egy svájci cég üzemelteti, így a feléjük benyújtott kártérítést svájci gyakorlatnak megfelelően fogják számolni. Ha a hozzátartozók perre viszik az ügyet, áldozatonként akár 1 millió svájci frank, vagyis mintegy 300 millió forint kártérítést is kérhetnek. Az pedig már csak a kapitány munkaszerződésén múlik, hogy ebből mennyit kell neki kifizetnie.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top