Aktuális

38 éve rejtély, mi történt Natalie Wood színésznővel, férje továbbra sem beszél

1981. november 29-én találták meg a sztár holttestét. Először balesetnek könyvelték el, 2011-óta már gyilkossági ügyben nyomoznak.

Natalie Wood 1981-es halála Hollywood egyik legnagyobb rejtélye. Baleset vagy gyilkosság? Ez a kérdés foglalkoztatja már 38 éve a rajongókat, a családját és a nyomozókat egyaránt.

A kétszeres Golden Globe-díjas és háromszoros Oscar-jelölt színésznő Natalja Nyikolajevna Zaharenko néven született 1938-ban San Franciscóban, orosz bevándorlók gyerekeként. A család Kaliforniában utazgatott, majd kicsit közelebb költöztek az álomgyárhoz: Los Angelesben telepedtek le, és Natalie még csak négyéves volt, amikor megkapta első szerepét a Happy Land című filmben.

A kislány útját édesanyja egyengette – apja állítólag alkoholista volt, és nem sokat törődött a családdal. Natalie kiskorában közel húsz filmben szerepelt, és a Csoda a 34. utcában tette világszinten ismertté. De nemcsak Natalie, hanem testvérei is sikert sikerre halmoztak a filmvásznon; igaz nem akkorákat, mint ő, de Lana húga például Bond-lányként is szerepelt.

(Fotó: Getty Images)

Első komoly szerepére 1955-ig kellett várnia, amikor is James Dean és Dennis Hopper oldalán a Rebel Wihout a Cause (Ok nélkül lázadó, Haragban a világgal) című filmben remekelhetett. Huszonöt éves korára már a csúcson volt, három Oscar-jelöléssel maga mögötte, játszott a West Side Storyban és Jack Lemmon és Tony Curtis mellett a The Great Race-ben. Bár sok kritikát is kapott, sőt hivatalosan is nyert egy díjat, amit a legrosszabb színésznőnek ítéltek oda, sokan szerették, a filmgyár pedig kényeztette volna tovább, ha nem dönt úgy, hogy egy időre visszavonul.

Tette ezt azért, mert 1957-ben hozzáment a nála nyolc évvel idősebb Robert Wagner színész-producerhez, a Nyomoz a páros című film főszereplőjéhez, akit mi a Két pasi meg egy kicsi vendégszereplőjeként, illetve az NCIS-ből Anthony DiNozzo apjaként is ismerhetünk. Wagner egyik leghíresebb szerepe Jonathan Hart volt a Hart to Hart sorozatban, amelyben Stefanie Powersszel alakítottak egy gazdag házaspárt, akiket mindig megtalál a baj.

Az élet pedig mintha a vásznat másolná, Wagner és Wood házassága is hamar válságba jutott, majd 1962-ben el is váltak. Sok elmélet született az okokról, az anyagi gondok és a stressz mindegyikben szerepelnek, de egyes információk szerint akkor váltak el végleg az útjaik, amikor Wood rajtakapta a férjét egy férfival.

Az biztos, hogy Natalie 1969-ben hozzáment Richard Gregsonhoz, de ez a házasság sem bizonyult tartósnak – két év múlva tőle is elvált, majd megint Wagner karjaiban kötött ki. Újra házasok is voltak már, amikor a színésznő egy új film, az Agyhalál forgatásába kikezdett Christopher Walkennel. A munka közben 1981 hálaadására Wagner, Walken és Natalie Catalina szigetére mentek kikapcsolódni a házaspár jachtjára, a Splendorra.

A következő, amit a rajongók megtudtak, az volt, hogy november 29-én holtan találták Natalie Woodot. A holttest a Csendes-óceánon lebegett, a színésznő csupán hálóinget, dzsekit és egy vastag, kék zoknit viselt. Mint a nyomozók megtudták, a jachton férjével, színésztársával és a hajó kapitányával, Dennis Davernnel tartózkodó Wood az éjszaka közepén egyszer csak eltűnt. 43 éves volt.

Miért nem vette észre senki, hogy eltűnt?

Mindenki lélegzet-visszafojtva várta a halottkém jelentését, ami november 30-án el is készült. A szakértő balesetnek könyvelte el a fulladást – bár megjegyezte, hogy zúzódások voltak a színésznő testén, ezeket a vízbe zuhanásnak és annak tulajdonította, hogy Wood szerinte megpróbált visszamászni a csónakra, amivel távozott a jachtról. Két nappal később Natalie-t el is temették Hollywood színe-java előtt – Wagner a koporsót csókolgatta és zokogott a szertartáson –, december 11-én pedig lezárták a nyomozást.

A rajongók azonban nem nyugodtak, mert mindenki furcsállotta, hogy a színésznő így lelte halálát, sőt maga a halottkém is tovább gondolkodott az ügyön, amit jelzett a rendőrségnek is – ők azonban nem foglalkoztak vele, így végül inkább könyvet írt belőle. A szakember nem értette, miért ment ki Natalie az éjszaka közepén a hajótatra, esett bele a csónakba, majd kötötte el azt. Hova ment? – tette fel a kérdést. És miért nem vette észre egyetlen férfi sem a fedélzeten annyi órán át, hogy eltűnt?

(Fotó: Paul Harris/Getty Images)

Nemcsak a halottkém, de Natalie húga, Lana sem értette a dolgot. Ő tudta, amit mások nem, vagyis hogy a nővére félt egyedül a sötétben, sőt a víztől is, így szerinte soha nem indult volna neki így az éjszakának. Wagner magyarázkodni kényszerült – végül ő is könyvben tette meg ezt. Úgy vélte, hogy mivel ő és Walken sokáig politizáltak, Natalie megunta a diskurzust, ezért korán lefeküdt. A férfi szerint feleségét zavarhatta, hogy a csónak újra meg újra nekicsapódik a jacht oldalának, ezért megpróbált tenni valamit, de a manőver közben beleesett, és beverte a fejét. Mindez azonban ellentmondott a rendőrségnek tett nyilatkozatának, amelyben bevallotta, hogy Natalie-val az ominózus estén elég hevesen veszekedtek – és az is érdekes, hogy a színésznő filmbéli partnere, Christopher Walken mélyen hallgat, semmit sem mondott a mai napig az üggyel kapcsolatban.

A hajón tartózkodók közül egyedül a kapitány szerette volna, ha újranyitják az ügyet: Davern hajthatatlanul bombázta a rendőrséget és a sajtót a saját történetével, mígnem sok-sok évvel később, 2000-ben a Vanity Fair le is hozta a mondanivalóját.

Flört és durva veszekedés

Davern azt állította, hogy Natalie és színésztársa flörtöltek azon a hétvégén, és emiatt nagy veszekedés tört ki, miután mind a négyen (tehát Natalie, Walken, Wagner és a kapitány) visszatértek egy késő esti italozásból a szárazföldről a jachtra: Wagner állítólag ordított Walkennel, akit azzal gyanúsított, hogy le akarja fektetni a feleségét, mire Natalie elviharzott, de a férje utána ment, és hamarosan már az egész hajó zengett az üvöltözéstől. A kapitány emellett azt is állította, hogy hallotta, ahogy valaki eloldja a csónakot, mielőtt Wagner kimerülten és leizzadva visszatért volna a közös részbe, és folytatódott volna az italozás. Hajnali fél kettőkor aztán a férj azt mondta, megnézi a feleségét, és hamarosan azzal tért vissza, hogy nem találja őt – azt ugyanakkor nem akarta hogy a kapitány jelezzen a vészlámpákkal. Davern ezt nagyon furcsának találta, és egy ponton túl már nem is várt tovább, értesítette a parti őrséget.

2009-ben a kapitány is könyvet írt az esetről, és másokkal együtt arra kérte a rendőrséget, hogy nyissa meg újra az ügyet. 2011 novemberében a nyomozók eleget is tettek a kérésnek, és máig aktívan nyomoznak.

Az új halottkém a színésznő testén lévő zúzódások újbóli vizsgálatát szorgalmazza, és megváltoztatta a halál okát is fulladásos balesetről fulladásra és más meghatározhatatlan tényezőkre. A rendőrség hivatalosan is gyanús esetként kezeli Natalie Wood halálát, 2018-ban pedig a sheriff hivatala megnevezte Richard Wagnert mint az ügyben érdekelt személyt, ami a gyanúsított előtti fokozat. 

A hír bombaként robbant, és természetesen rárepült a sajtó is – Natalie húga és Davern a Dr. Phil show-ban kijelentették: biztosak abban, hogy Wagner megölte a feleségét. A férfi egyébként ma már 89 éves, és nem beszél a rendőrséggel, csak az ügyvédje közvetítésével kommunikál.

A nyomozás továbbra is lezáratlan, a rendőrség azt kéri, hogy aki bármit tud Natalie halálával kapcsolatban, jelentkezzen náluk. Kérdés, hogy sikerül-e valaha is pontot tenni az ügy végére.

(via CNN, BBC, Vanity Fair, USA Today, Insider)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top