Sztárok

Újabb piszkos részletekkel jön hamarosan a Weinsteinről szóló könyv

A She Said című kötetben az ügy fontos, központi figurái is mind megszólalnak. Köztük Weinstein testvére, egyik korai áldozata, volt cégvezetője és egykori védőügyvédje, akik eddig ismeretlen történeteket mesél el.

A New York Times két riportere, a Pulitzer-díjas Jodi Kator és Megan Twohey által közösen írt könyv alapvetően arról fog szólni, a hollywoodi producer körül kirobbant botrány hogyan segítette elő a #metoo-mozgalom születését. A She Said című kötetben emellett az ügy fontos, központi figurái is mind megszólalnak – derül ki a Variety cikkéből, mely előre készített egy összefoglalót a Weinstein-könyvből.

A könyv az előzetes ígérete szerint számtalan új információt is tartalmaz, köztük például azt, hogy Bob Weinstein, Harvey Weinstein testvére, egyben üzlettársa hogyan figyelmeztette a producert arra már jóval 2017 októbere előtt, hogy szexfüggőségét kezeltetnie kellene.

„A viselkedéseddel szégyent hoztál a családodra és a cégeidre. A felelősséget nem vállaltad, cserébe folyton az áldozatokat hibáztattad. Ha azt gondolod, hogy nincs veled az égvilágon semmi baj, nyugodtan meséld el a feleségednek és a családodnak, hogy mi mindent tettél – áll többek között a könyvben szereplő levélben.

A könyv egyik fő forrása Irwin Reiter, a Weinstein Company korábbi vezérigazgatója, aki évtizedeken át együtt dolgozott a később szexragadozóként elhíresült producerrel. Az ő beszámolói alapján az újságírók fel tudták tárni, hogyan működött a cégen belüli erőszakgépezet: Harvey Weinstein hogyan zaklathatta birodalmában évtizedekig büntetlenül, titokban a cég fiatal kolléganőit, köztük a hollywoodi színésznőket.

A She Said másik központi figurája az a Rowena Chiu, aki korábban asszisztensként dolgozott a Miramax Stúdiónál. Ő a producert vádlók egyikeként 15 évig nem beszélt, magába fojtotta a történteket, miután Weinstein egy hotelszobában erőszakoskodott vele. Ő most részletesen beszámol arról, hogy egykori főnöke az ominózus este után hogyan ajánlott számára titoktartási megállapodást. A nő később sem mondhatott fel, Weinstein feltehetőleg zsarolással a céghez kötötte, hogy szem előtt tarthassa. Chiu beszélt arról is, hogyan lett depressziós, és kísérelt meg öngyilkosságot a traumatikus események hatására.

Arról szintén külön fejezetek szólnak Jodi Kator és Megan Twohey feltáró munkájában, hogy Weinstein ügyvédje, Lisa Bloom hogyan próbálta meg hosszú ideig elsikálni az egykori filmmogul bűntetteit. Az elsődleges módszer az áldozatok fenyegetése mellett a lejáratás, a hiteltelenné tétel volt.

Bloom azóta nem Weinstein ügyvédje, és mint mondja, azóta mindent megbánt, „óriási hibát” követett el, amikor a producer munkatársa, segítője lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top