Aktuális

A reménytelenség egy képen: így gyűrte le Budapestet az idei első hó

Az első hó megérkezett, Budapest pedig annak rendje és módja szerint bele is fulladt a pár centi fehér csapadékba. Több órás dugók, egymás után várakozó vonatok, karambolok és balesetek mindenfelé.

Bár a tegnap esti időjárás-előrejelzések már figyelmeztettek a havazásra, a közlekedés ma reggel már-már menetrendszerűen omlott össze. A MÁV a váltóberendezések nehézkes kezelésével magyarázta, hogy például egy Dunakeszi–Budapest távolság megtételéhez miért van szükség több mint három órára, de az autósok sem jártak jobban, a hótakaró ugyanis egy dörzsölt stratéga összehangolt támadásával ütötte ki a főbb útvonalakat, amelyeken a város megközelíthető. Bár több mint 60 hókotró és több mint 200 hómunkás dolgozik az utakon, bizony, a kisebb utcákban ennek szinte még semmi nyoma. 

Budapest bevezető útjai közül sok vált járhatatlanná a havazás miatt (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

A legdrámaibb helyzet talán a budai dombok-hegyek útjain alakult ki, ahol szinte mindegyik utca aljára jut egy-egy karambolos, rosszabb esetben felborult autó. A forgalmi viszonyokat jellemzi, hogy a Városmajor környékéről Óbudára eljutni nagyjából másfél órás kalandtúrát jelent, holott ez a távolság száraz időben, normális útviszonyok között még a 20 percet is ritkán éri el. 

A vérfagyasztó állapotokat jól mutatja az alábbi Google-térkép, amelyen a ma reggeli forgalmi helyzet látható (a sötétebb vörös, bordó színek mutatják, hogy hol a legsúlyosabbak a viszonyok).

A budapesti forgalom december másodikán, reggel 8-9 között (Kép: Google Maps)

A reggel nyolc óra körül készült ábrához képest mostanra már javult valamennyit a forgalom, de a budai hegyeket még mindig érdemes elkerülni, ha lehet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top