Aktuális

Szexuális zaklatás: a tao eltörlése miatt fogadta be Kerényi előadását az Átrium

Az üzemeltetőik azt írták, befogadott produkciók nélkül nem tudnák fenntartani az intézményt.

December 12-én mutatják be az Átriumban a Gyilkos ballada című rockmusicalt. Az előadás a befogadott produkciók közé tartozik: nem az Átrium csapata készíti, hanem a színház honlapjának tájékoztatása szerint a Bartha Management Kft. – írja az Index. A darab rendezője Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház volt igazgatója, aki 2018 áprilisában rendkívüli felmondással távozott az intézmény éléről, miután szexuális zaklatással vádolták meg.

Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Kerényi nem sokkal a botrány kirobbanása után visszatért a rendezéshez, Rómeó és Júlia-musicalt rendezett az Arénában, és a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, Pintér Tibor őt kérte fel a Demjén-musical, A szabadság vándorai direktorának is, de főleg külföldön dolgozott. Most viszont újra rendszeres előadással térhet vissza egy budapesti színházban: a Muri Enikő és a rendező fia, Kerényi Miklós Máté főszereplésével készülő előadás a leírás szerint „kompromisszumok, árulások, férfibecsület és fékezhetetlen vágyakozás – folyamatosan izgalmas, nagyon mai és nagyon érzelmes történet, remek hangokkal, élő rockzenekarral”.

Az Index megkérdezte az Átriumot, nem érzik-e problémásnak, hogy befogadják a szexuális zaklatással vádolt rendezőt. A színház válaszában a kulturális tao megszüntetésével indokolta a döntést, mint írták, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a korábban taóból befolyt támogatási összeg 77 százalékát elvonta az Átriumtól. „Ebből az összegből nem lehet színházat üzemeltetni. A nyár folyamán dönteni kellett, hogy nyitva marad-e az Átrium, vagy bezár. A közönség támogatása révén meg tudtuk oldani, hogy az épület nyitva maradjon, de munkatársaink 90 százalékát kényszerűen elbocsátottuk, és augusztus óta befogadótérként üzemel az épület, és e folyamatnak minden eleme transzparens módon, a nyilvánosság előtt történt” – írták.

Mint írták, ezzel a döntéssel az Átrium önálló művészeti vezetése és arculata megszűnt, és a ház teljes egészében bérelhetővé vált. „Filmforgatástól politikai rendezvényen, könyvbemutatókon, koncerteken és konferenciákon át heti rendszerességű istentiszteletig sokféle program zajlik az épületben, elsősorban annak érdekében, hogy a korábbi időszakban felépített saját repertoár egy része – nemcsak a nagyszínpadi produkciók, hanem a színházi nevelési program is – legalább részben elérhető maradjon. A ház bérlése piaci alapon történik, ezektől a befogadott rendezvényektől határozottan elválasztottuk az Átrium Produkciót, színházunk maradványát, a saját előadásainkat. Az Átrium Produkciókért, saját előadásainkért mindennemű morális és művészi felelősséget vállalunk, azonban a piaci alapon befogadott előadásokkal kapcsolatban az érintett producerek – ebben az esetben a Bartha Management Kft. – az illetékes”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top