Aktuális

„Gyámság alá kerültek a színházak” – megszavazták a színháztörvényt

Innentől sokkal nehezebb lesz a színházaknak, éleződik a kultúrharc.

A Fidesz szavazataival megszavazták a parlamentben a kulturális törvénycsomagot, átalakították a színházi finanszírozási rendszert és létrehozták a Nemzeti Kulturális Tanácsot, továbbá kultúrstratégiai intézményeket jelöltek ki. Innentől sokkal nehezebb lesz a színházaknak, éleződik a kultúrharc. A kormány gyámság alá helyezte az önkormányzati fenntartású színházakat – írja a hvg.hu.

Ellenzéki képviselők tiltakoznak a törvény megszavazása ellen (Fotó: Tordai Bence / Facebook)

A hvg.hu megfogalmazása szerint „gyámság alá vette a kormány az önkormányzati fenntartású színházakat, tehát a vidéki és budapesti kőszínházakat”. Ez azt jelenti, hogy ha az önkormányzat nem tudja biztosítani teljes körűen a színháza működéséhez szükséges forrásokat, akkor közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a kormányhoz. A kabinet dönt arról, hogy „segít-e” az önkormányzatnak.

Az ellenzék fekete maszkot tett az arca elé, így tiltakozott a színháztörvény megszavazása ellen. A törvényt 115 fideszes igen szavazattal nyomták át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top