Aktuális

Családon belüli erőszak: tizenötször több áldozat, mint a terrorizmusnál

Elképesztő számok tizennyolc év alatt.

Tizenötször annyian haltak meg családon belüli erőszak miatt, mint terrortámadásokban – írja a 444.hu a The Guardian brit napilap nyomán.

Az adat Anglia és Wales tizennyolc évének erőszakos cselekményeiből származik. 2000 és 2018 között ugyanis 126-an vesztették életüket terrorizmushoz kapcsolódó eseményekben, míg családon belüli erőszakban 1870-en – idézi a 444.hu. Hozzáteszik: becslések szerint a családon belüli erőszak áldozatai közül további mintegy négyszáz ember öngyilkos lett.

A sokszoros különbség felmutatásával aktivisták arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy míg a terrortámadások elleni küzdelem hatalmas figyelmet és anyagi erőforrásokat kap, addig a sokkal több áldozatot szedő családon belüli erőszaknak még csak külön költségvetése sincs.

A Victims Rights Campaign szóvivője szerint felháborító, hogy csökken a probléma támogatottsága. Szerinte a rendőrségnek nincs elég eszköze a több ezer szabadlábon lévő elkövető kézre kerítésére.

Ismerős? Hazai jogvédő szervezetek szintén a nagyobb figyelemért küzdenek, hiszen lassan nem múlik el olyan hét, hogy ne hallanánk egy feleséggyilkosságról vagy családirtásról. Kétségbeejtő a helyzet, különösen az áldozatok védtelensége és az igen gyenge megelőzési esélyek. Jövőre szeretnénk egy biztonságosabb évet mind a nőknek, mind a gyerekeknek – legalább azon tényezők tekintetében, amelyek a hatóságokon múlnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top