nlc.hu
Aktuális
Donald Trump nemi erőszak miatt mehet bíróságra

Donald Trump nemi erőszak miatt mehet bíróságra

Az amerikai elnök úgy gondolta, nem perelhető be, de egy helyi bíró ezzel nem értett egyet.

Az USA 45. elnökét már több nő is megvádolta szexuális zaklatással, most azonban kimondottan nemi erőszakkal gyanúsítják.

Egy E. Jean Carroll nevű újságíró még tavaly júniusban egy újságcikkben írta meg, hogy Donald Trump a kilencvenes években a Bergdorf Goodman luxusáruház egyik próbafülkéjében támadt rá, miután vásárlás közben egymásba botlottak. A nő szerint az egykori üzletember később több ízben hazudott az üggyel kapcsolatban. Carroll végül tavaly novemberben beperelte az elnököt.

Trump ezután azzal próbálta lerázni magáról az ügyet, hogy őt nem lehet New Yorkban beperelni, tekintve, hogy Washingtonban lakik. Ez azonban csak szóban hangzott el, az elnök nem nyújtott be erről szóló írásos dokumentumot a bíróságnak. Ahogy az ügyben eljáró bíró írta: „még egy tweet sem született a vádlott ezzel kapcsolatos indítványáról”.

E. Jean Carroll tavaly júniusban, New York-i háza előtt (Fotó: Getty Images)

Carroll ügyvédje, Roberta Kaplan ezen a héten úgy érvelt, hogy Trump indoklása nem állja meg a helyét, mivel a Fehér Házban csupán ideiglenesen tartózkodik, a bejelentett lakcíme azonban New Yorkban van, ahogy erről az elnök adóügyi papírjai is tanúskodnának, ha végre-valahára hajlandó lenne azokat nyilvánosságra hozni.

A New York-i legfelsőbb bíróság bírája, Doris Ling-Cohan maga is úgy találta, hogy az elnök indoklása nem elégséges ahhoz, hogy ejtsék az ügyet, így rövidesen indulhat majd a per, amelyben azt vizsgálják, valóban elkövetett-e Donald Trump nemi erőszakot vagy szexuális zaklatást E. Jean Carroll kárára. Vagyis akárhogyan is alakul az impeachment-eljárás további sorsa, Trumpnak biztos, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban lesz még pár kellemetlen perce.

„Várjuk, hogy továbbléphessünk, és bebizonyíthassuk, hogy Donald Trump hazudott, amikor azt nyilatkozta, hogy nem erőszakolta meg az ügyfelünket, sőt nem is találkozott vele” – tette hozzá Roberta Kaplan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top