Aktuális

Óbudai gázrobbanás: kikapták a gyereket a kádból, szaladtak, és be is robbant a ház

A vasárnapi robbanásban öt épület sérült meg, közülük három lakhatatlanná vált. Több embert szükséglakásokban helyeztek el; egy lakó szerint „problémás szomszédok” okozhatták a tüzet. A rendőrség közveszélyokozás miatt nyomoz.

Hetek óta fotózott, gyűjtötte a bizonyítékokat a szomszédjában uralkodó áldatlan állapotokról egy fiatal nő, akinek az otthona gyakorlatilag teljesen megsemmisült egy vasárnapi gázrobbanásban Óbudán – írja az Index. Az asszony épp másfél éves kislányát fürdette, a párja pedig az udvaron akart rágyújtani és telefonálni, amikor észrevette, hogy ég a házuk oldala.

A nő édesanyja a lapnak nyilatkozva azt mondta: lánya berohant, kikapták a gyereket a kádból, kirohantak, és be is robbant a ház. „Mindenük megsemmisült. Engem azzal hívott, hogy »anya, gyere, nagyon nagy baj van«!”

Lakók hagyják el a kigyulladt épületeket 2020. január 12-én a III. kerületi Kunigunda útján, ahol leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, és több egymás melletti épület kigyulladt (Fotó: MTI / Mihádák Zoltán)

Lánya a héten akarta bevinni az Óbudai Önkormányzathoz a fotókat, és kérni, hogy csináljanak végre valamit, mert a szomszédos telken évek óta lopják az áramot, és életveszélyes körülmények között élnek.

Az említett telken egy nagyobb, faszerkezetes ház és egy hozzá tartozó szoba-konyhás épület állt. Ezekben állítólag több kisgyerekes család is élt, a telek „tele volt szeméttel, sittel meg azzal, amit összeguberáltak.” Ha a szomszédok szóltak is nekik, hogy ebből baj lehet, az ott lakók állítólag „azzal fenyegetőztek, hogy elvágják a torkukat”.

A nő szerint a tűz közvetlen oka az lehetett, „a lefolyó csőből tákolt kéményt purhabbal rögzítették. Ez kaphatott lángra, és ahogy a tűz terjedni kezdett, a házban lévő gázpalackok felrobbantak”.

Hogy valójában mi okozhatta a tüzet, azt a tűzvizsgálati eljárás derítheti ki. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a robbanásban összesen öt épület sérült meg, ezek közül három lakhatatlanná vált. A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak, de volt olyan is, amelyik a robbanás következtében kirepült a házakból. A hő hatására a felső vezetékek megnyúltak és leszakadtak, ez sebesítette meg azt a férfit, aki a háza tetejéről próbálta meg oltani a tüzet. Az ő otthona viszonylag kevéssé rongálódott meg, teljesen leégett viszont egy, az utca túloldalán álló egyszintes faház, amiben egy hetven év körüli asszony élt. Őt és kilenc másik embert szükséglakásokban helyezte el az önkormányzat.

Az Indexnek az Óbudai Önkormányzat sajtómunkatársa azt mondta, hogy a környéken élők többször hívtak rendőrt a „problémásabb lakók” miatt. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője közölte: „a tűzesettel érintett épületek vonatkozásában áramlopásról bejelentés, feljelentés nem érkezett, ilyen ügyben eljárás jelenleg nincs folyamatban.”

Egy, a Police.hu-n megjelent közleményben később azt írták: „A tűzvizsgáló elsődleges véleménye alapján felmerült a szabálytalan kályhabekötés, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság közveszélyokozás miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top