Aktuális

Van remény, hogy újjáéledjenek a bozóttüzek által letarolt ausztráliai erdők

Több sztár ajánlott fel komoly összegeket a károk enyhítésére. Ahogy Russell Crowe Instagram-fotója is bizonyítja, a természet a legnagyobb pusztítás után is képes a megújulásra.

Ahogy arról az nlc is többször beszámolt, a tavaly június óta tomboló bozóttüzek borzalmas pusztítást végeztek Ausztráliában. Az elmúlt nyolc hónapban 17 millió hektárnyi erdő és bozótos égett le, közel hatezer épület dőlt romba vagy vált lakhatatlanná, és legalább harminc ember halt meg a példátlanul súlyos természeti katasztrófában.

A tüzek az élővilágban is hatalmas pusztítást okoztak: a becslések szerint az elmúlt hónapokban legalább egymilliárd állat pusztult el, és több ritka, veszélyeztetett faj is a kihalás szélére sodródott. A tragédiához nagyban hozzájárult, hogy Ausztrália egyes vidékeit – különösen az ország déli részén fekvő Új-Dél Walest – példátlan hőség és aszály sújtotta a nyáron. A helyi katasztrófavédők szerint ez volt az állam történetének eddigi leggyilkosabb bozóttűzszezonja: nem véletlen, hogy decemberben a kormányzó kénytelen volt kihirdetni a szükségállapotot, hogy megpróbálja minimalizálni a károkat.

Egy helyi farmer járja be Kangaroo Island-i birtokát a pusztító tűzvész után (Fotó: Peter Parks / AFP)

Új-Dél-Wales mellett Victoria államban, Queenslandben, Dél-Ausztráliában, Nyugat-Ausztráliában és Tasmániában is nagy kiterjedésű bozóttüzek voltak. A lángokat több száz tűzoltó próbálta megfékezni, munkájukat önkéntesek is segítették, akik a bajba jutott vadállatok mentésében is részt vettek.

„Attól félek, nem hoztunk magunkkal elég láncfűrészt”

A tüzek felperzselt erdőket és bozótosokat hagytak maguk után. Több ausztrál híresség birtoka is komoly károkat szenvedett: köztük az Oscar-díjas Russell Crowe-é is, akinek több száz hektáros Nana Glen-i erdei „teljesen tönkrementek”.

Crowe barátaival maga állt neki, hogy megtisztítsa a kidőlt és elszenesedett fákkal teli birtokot. A mentési munkálatokról egy videót is megosztott a Twitteren. „Mindenhol kidőlt fatörzsek vannak, úgyhogy hoztam magammal pár srácot, akik láncfűrészekkel tisztítják meg az utat. De attól félek, nem hoztunk magunkkal elég láncfűrészt” – mondta a videóban.

Az ausztrál színész nagyon komolyan vette a bozóttüzek elleni harcot. Még a januári Golden Globe-díjkiosztót is kihagyta, hogy a családja és a szomszédai mellett maradhasson a bajban, pedig A legharsányabb hang című minisorozatért neki ítélték a legjobb férfi színésznek járó elismerést. Távollétében Jennifer Aniston, a gála egyik díjátadója olvasta fel az üzenetét, amelyben a színész a klímaváltozás elleni harc fontosságát hangsúlyozta. „Senki se kételkedjen abban, hogy az Ausztráliában történt tragédia legfőbb kiváltó oka a klímaváltozás. A tudomány eszközeivel kell felvennünk a harcot a közelgő katasztrófa ellen, át kell állítanunk a globális termelést a megújuló energiákra, és tiszteletben kell tartanunk ezt a bolygót, hiszen igazán különleges és csodálatos hely. Csak így lehet jövőnk” – érvelt a színész.

Újjászülethetnek a leégett erdők

Crowe január 20-án bizakodásra okot adó képeket osztott meg a Twitteren: a tipikus előtte-utána fotókon a Nana Glen-i farm látható, közvetlenül a tűz levonulása után és most, alig néhány nappal azt követően, hogy Ausztráliába végre megérkezett a várva várt eső. Az egyik képen egy sivár, teljesen kiégett mező látható, a másikon pedig egy zöldellő, fűvel teli rét. „Az otthonom tíz héttel ezelőtt, miután levonult a tűzvész, és ma reggel, miután egész hétvégén esett” – írta a színész a fotó alá.

Nem ő az egyetlen, aki hasonlóan biztató fotókat tett közzé: a napokban egy helyi amatőr fotós, Murray Lowe is csodálatos felvételeket készített a leégett új-dél-walesi erdők hamujából kisarjadó, színpompás növényekről. „Ez a megújulás jele, amire annyira vártunk. Ausztrália erdei a szemünk előtt születnek újjá” – nyilatkozta Lowe.

Dr. Kimberley Simpson, a Sheffield-i Egyetem botanikusa szerint valóban van remény arra, hogy új erdők sarjadjanak a tűz által letarolt, hatalmas területeken. „Az Ausztráliában őshonos növényfajok többsége az évmilliók során hozzászokott a bozóttüzekhez. Komoly evolúciós nyomásnak voltak kitéve, amely rákényszerítette őket, hogy olyan túlélési stratégiákat fejlesszenek ki, amelyeknek köszönhetően akár egy pusztító tűzvész után is újra kisarjadhatnak” – mondta a tudós a BBC-nek.

Simpson szerint az ausztráliai növények egy részének – ilyen például az eukaliptuszfélék többsége – vastag kérge alatt olyan „epikormikus rügyek” rejtőznek, amelyek akkor is képesek újra kihajtani, ha magát a törzset szinte teljesen elpusztította a tűz. „Más fajok – köztük számos cserje- és fűféle – pedig olyan magokat fejlesztett ki a törzsfejlődés során, amelyek fokozottan ellenállnak az erdőtüzekkel együtt járó hatalmas hőségnek” – tette hozzá a botanikus.

Paradox módon a tüzek optimális környezetet teremtenek az apró sarjak növekedéséhez. „Az erdőtüzek elpusztítják a fák koronáját, így a kis magoncok rengeteg napfényhez jutnak, ráadásul a vastag hamuréteg remek táptalajt is biztosít a számukra. Persze ahhoz, hogy újra fák népesítsék be a leégett területeket, hosszú évekre és rendszeres esőzésekre is szükség van.”

Nicole Kidman és Pink is beszállt a bozóttüzek áldozatainak megsegítésébe

Filmsztárok, zenészek és más hírességek támogatásával több millió dollár gyűlt össze az ausztrál tűzvészek okozta katasztrófa áldozatai, a tűzoltók és a vadon élő állatok menedékhelyei számára – írta január 6-i hírében az MTI.

Nicole Kidman 500 ezer dollárt (147 millió forintot) adományozott családja nevében az új-dél-walesi tűzoltóságnak. Az ausztrál színésznő a szilvesztert Sydney-ben töltötte; erről egy képet is posztolt Instagramján, amelyen férjével, Keith Urban zenésszel a Harbour Bridge előtt állnak.

Kidman mellett Celeste Barben ausztrál színésznő, humorista, valamint Pink és Iggy Azalea is komoly anyagi támogatást ajánlott fel a tűzoltók és az állatmenhelyek javára. Pink 500 ezer ausztrál dollárt (102 millió forintot) adott az új-dél-walesi katasztrófavédőknek, a sydney-i születésű Azalea pedig százezer ausztrál dollárt (20,5 millió forintot) gyűjtött össze egy helyi vadmenedék számára.

Az adományozásból természetesen Russell Crowe sem maradhatott ki: ő már novemberben 200 ezer ausztrál dollárt (41 millió forintot) ajánlott fel a tűzoltóságnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top