Aktuális

Felmentették Donald Trumpot a vádak alól

Mindkét vádpont elbukott, az elnök hivatalban marad.

Az amerikai szenátusban szerda este felmentették Donald Trump amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása alól. Az elnök hivatalban marad.

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.

  • A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok mindegyike. A Republikánus Pártnak azonban többsége van a szenátusban, 52 szavazattal elbuktatta az indítványt.
  • Hasonló sorsra jutott a második vádpont a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették ez alól a vád alól is Donald Trumpot. Ezt követően a szenátus hivatalosan lezárta a Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Donald Trump a Twitter üzenőoldalon ünnepelte győzelmét. Azt írta, hogy félrevezető volt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás. Kitett egy 30 másodperces videót is, amelyen ő látható újraválasztási kampányplakátok előtt, évtizedek és évszázadok múlva, a jövőben. Ehhez egy üzenet volt csatolva „Trump4eva” felirattal, ami azt jelenti, hogy mindörökké Trump.

Az elnök ellen tavaly decemberben a képviselőházban indították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Az volt az egyik vád ellene, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt egy idegen állam vezetőjére (Ukrajna elnökére) a 2020-as elnökválasztások előtt.

Egy másik vádpontot is kezdeményeztek ellene, amely szerint akadályozta a kongresszust a történtek feltárásában. Donald Trump végig azt állította, hogy ő semmi rosszat nem tett.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top