nlc.hu
Aktuális

Újabb impeachment Donald Trump ellen

Donald Trumpot másodjára is vád alá helyezte a képviselőház

Ő az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház kétszer is felmentési eljárás megindítására szavazott.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében, a támogatók közül tízen republikánus párti képviselők voltak, írja az MTI.

Ezzel Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a hivatali felmentési eljárás megindítására szavazott. Trump ellen 2019-ben indult hivatali visszaélés vádjával impeachment eljárás, amelyet a szenátus később felülbírált.

Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, százfős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. A szenátus emellett egyszerű többséggel eltilthatja Trumpot közhivatal viselésétől a jövőre nézve, így például nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház a jövő héten fog összeülni, áttolva ezzel az eljárást a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba.

 Még ha a szenátusi eljárás a héten gyors ütemben megindulna, a végleges ítélet csak azt követően születne, hogy Trump már távozott hivatalából. Ez nem olyan dolog, amiről én döntök, ez pusztán tény

   – hangoztatta McConnell.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a szenátus elmarasztalja Trumpot az impeachment eljárásban, úgy a felsőház egy külön szavazás során fog dönteni arról, hogy eltiltsák-e közhivatal viselésétől.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök még a képviselőházi vita elején kijelentette, hogy „Donald Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent, eljárást kell indítani ellene, el kell ítélni és el kell távolítani”. Pelosi szerint azok, akik január 6-án megszállták a kongresszus épületét, „nem hazafiak, hanem terroristák voltak”. „Trump fegyveres lázadásra bujtott fel a nemzet ellen, mennie kell” – tette hozzá.

A képviselőházi republikánusokat vezető Kevin McCarthy ugyanakkor a vitában azzal érvelt, hogy az impeachment nem segít a jelenlegi helyzetben, bár elismerte, hogy Trumpot felelősség terheli a kongresszus épületénél kitört erőszakért.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Donald Trump amerikai elnök beszél a Georgia állam hivatalban lévõ republikánus szenátorait, Kelly Loefflert és David Perduet támogató kampányrendezvényen a Georgia állambeli Dalton repülõterén.

Donald Trump amerikai elnök beszél a Georgia állam hivatalban lévő republikánus szenátorait, Kelly Loefflert és David Perduet támogató kampányrendezvényen a Georgia állambeli Dalton repülőterén (Fotó: MTI / AP / Evan Vucci)

Még több hír Donald Trumpról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top