Aktuális

Eltűnt a kínai újságíró, aki kritikusan tudósított a koronavírus-járványról

A korábban ügyvédként dolgozó férfi egyike az országon belüli kevés ellenállónak.
vuhan koronavírus járvány újságíró

Chen Qiushit csütörtök óta nem tudják elérni sem a barátai, sem a családtagjai – írja a CNN-re hivatkozva a 444.hu. A korábban ügyvédként dolgozó újságíró, aki Hongkongból is az állami propagandát megkérdőjelező tudósításokat küldött, a lap szerint egyike a kevés, országon belüli ellenállónak.

Chen január végén utazott Vuhanba azért, hogy beszámoljon a koronavírus-járvány miatti pokoli állapotokról. Hozzátartozói a rendőrségtől azt az információt kapták, hogy Chent karanténba zárták Vuhanban, de azok, akik naponta beszéltek vele, állítják, hogy az eltűnése napjáig egyáltalán nem volt semmilyen betegségre utaló tünete.

A világ most barátainak, édesanyjának és a Twitter-fiókjának hála szerzett tudomást az eltűnéséről: mivel Chen tartott a hatóságok bosszújától, megadta barátainak a jelszavait, így azok fel tudták tölteni a Twitter-oldalára anyja videóüzenetét, amiben mindenkit arra kér, segítsenek megtalálni a fiát.

„Félek. Előttem a vírus, mögöttem a kínai bűnüldöző szervek” – ezt pedig már Chen mondja egy január 30-ai videóban, amelyből az is kiderült, hogy a hatóságok elkezdték zaklatni a családját is.

A Vuhant is magába foglaló Hupej tartomány továbbra is a járvány epicentruma; a hivatalos adatok szerint a koronavírussal fertőzöttek száma 27 ezer fölé emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 780.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top