Egészség

Kiderült: nem a vuhani halpiacról indult a koronavírus

A világ legrangosabb orvosi lapjai szerint jobb, ha nem vesszük készpénznek, hogy a vuhani halpiacról származik a koronavírus. Vizsgálatok cáfolják a vírus terjedéséről szóló eddigi híreket.

A Lancet című mértékadó orvosi folyóiratban az első 41 ismert megbetegedés kórlefolyását elemezték. A kutatás során kiderült, hogy az első koronavírusos beteget december 1-én azonosították, akinek novemberben kellett megfertőződnie a betegséggel. Ugyanakkor az illető akkoriban közelében sem járt a vuhani halpiacnak. További 13 betegnek sem volt köze a halpiachoz. Végül arra jutottak a szakorvosok, hogy a koronavírus már egy ideje lappanghatott a vuhaniakban, és ebben az időszakban fertőzhették meg egymást a betegséggel.

A halpiacot mindenesetre január 1-jén bezárták.

A tanulmány azt is megcáfolta, amit a kínai hatóságok eddig állítottak, hogy a betegség nem vagy csak rosszul terjed az emberek között. Azt már a Science-ben megszólaló kutatók mondták, hogy Kínának már jóval korábban tudnia kellett az első 41 betegről, akik nem a halpiacon fertőződtek meg.

Végül arra jutottak, hogy a vírus már október 1-jén jelentkezhetett, azt viszont egyelőre homály fedi, hogy ha nem a halpiacról, akkor honnan indult a koronavírus.

(via)

Kiemelt képünk illusztráció. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top