Aktuális

Szélvihar: komoly károk, visszavonták a másodfokú riasztást

Már „csak8 citromsárga figyelmeztetés érvényes az erős szél miatt az ország területén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban kiadott narancssárga riasztást a szélvihar miatt. Most épp az ország területén sehol sem érvényes a másodfokú, narancssárga riasztás – írja a Katasztrófavédelem. Jelenleg az ország nagy részében elsőfokú, vagyis citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A katasztrófavédelem közleményében hozzátette, a Ciara miatt eddig több mint háromszázszor riasztották a tűzoltókat. Az erős szél fákat döntött ki és épületek tetejét bontotta meg, illetve vezetékeket rongált meg. A legtöbb eset a Dunántúlon, Somogy és Zala megyében történt, ugyanakkor Fejér, Pest és Veszprém megyét is elérte a vihar. Kora estig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására a viharos szél miatt. 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél. Győrben egy sportcsarnok tetején bontotta meg a szél a sátorponyvát, Szentlőrincen egy általános iskola kapujára dőlt fa. A lakóházak mellett több középületben is kárt tett a szél.
A fák több helyen is villanyvezetékre dőltek, emiatt országszerte több ezer fogyasztási helyen van átmenetileg áramszünet. 
Érdemes elemlámpát és elemeket, vagy gyertyát és öngyújtót előkészíteni, valamint feltölteni a mobiltelefont, arra az esetre, ha átmenetileg szünetelne az áramellátás. Ha valaki leszakadt villanyvezetéket lát, ne közelítse meg, hanem azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számon a hatóságokat.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top