Aktuális

Mostantól államtitok az iskolaérettségi vizsgálat eredménye: nem tájékoztatják a szülőket

A szülők még írásban sem kaphatnak információt arról, hogy mi lett gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredménye. Perrel fenyegetik őket, ha ezt mégis megtennék.

Titoktartási kötelezettség: újabban ezt kell betartaniuk a pedagógiai szakszolgálatok dolgozóinak, akik a szeptembertől hivatalosan tanköteles gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát végzik. Egész pontosan azokról a munkatársakról van szó, akik az Oktatási Hivatal felkérésére végzik ezeket a vizsgálatokat.

A titoktartási kötelezettségről szóló határozatot a Pedagógiai Oktatási Központok küldték el a szakszolgálatoknak. A Népszava látta ezeket a dokumentumokat. Ezek alapján a pedagógiai szakszolgálatok munkatársai az iskolaérettségi vizsgálatok megállapításait csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére adhatják ki.

Aki megszegi a titoktartási kötelezettséget, azzal szemben „polgári jogi igény támasztható”, vagyis aki most elárulja a szülőknek, hogy iskolaérett-e a gyereke vagy sem, azt perrel fenyegetik a felettesei.

Az Oktatási Hivatal a Népszava kérdésére válaszolva elmondta, a hivatalhoz eddig 10 731 iskolahalasztási kérelem érkezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top