Aktuális

Azonnali fizetés: fontos juttatások kimaradnak az új rendszerből

Hétfőtől 5 másodpercen belül megérkeznek az átutalások, de nem mindegyik.

Hétfőn elindul a magyar pénzügyi szektor történetének legnagyobb fejlesztése, március 2-ától működik az azonnali fizetési rendszer.

Így a nap 24 órájában, az év minden napján – hétvégén és ünnepnapokon is – legfeljebb 5 másodperc alatt megérkeznek az átutalások – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forintszámláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti pénzforgalom.

Lesznek azonban kivételek: a nyugdíjak továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, és mivel a bérek, fizetések legtöbbje csoportos átutalás, ezek továbbra is a napközbeni elszámolásban maradnak.

Az azonnali fizetési rendszerben másodlagos azonosítókra is lehet utalni, például mobilszámra, e-mailre vagy adószámra. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. További fontos jellemző, hogy a sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik negatív visszajelzés.

Az MNB arra számít, hogy az új rendszer bevezetésével 50 százalék lesz az azonnali fizetések aránya. Más országokban – ahol hasonló rendszer működik – 25-30 százalék ez a szám.

A várakozások szerint a készpénzhasználat vissza fog szorulni, az utalások aránya mostani 15-20 százalékról 45-50 százalékra emelkedik 2030-ra.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top