Magyarország kúl

Jön az azonnali átutalás a bankokba, 5 másodperc alatt átmennek a pénzek

Jövő nyáron minden hazai bank bevezeti az újítást. De nem csak ezt.

Jövő év júliusától elindul az azonnali utalási rendszer. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forint alatti belföldi forintátutalások 5 másodperc alatt megérkeznek majd – írja az Index. A szolgáltatás minden banknál, az év bármely napján és a nap 24 órájában, így éjszaka is elérhető lesz. Jelenleg hétköznap reggel fél nyolc és este fél hat között, összesen tíz elszámolási ciklusban történik a bankok közötti átutalások jóváírása, így a fejlesztés óriási változást hoz majd.

További újdonság, hogy 2019. júliustól nemcsak bankszámlára tudunk majd utalni, hanem e-mail címre, telefonszámra és adószámra, adóazonosító jelre is. Ezeket a másodlagos adatokat ugyanis – opcionálisan – hozzárendelhetjük majd a bankszámlánkhoz.

A harmadik újdonság, hogy a hazai bankok bevezetik a fizetési kérelem funkciót. Ez azt jelenti, hogy egy tranzakció megadásával pénzt kérhetünk majd attól, akinek ismerjük valamelyik banknál megadott számlaszámát vagy másodlagos azonosítóját. Ilyenkor a bank értesíti a címzettet a fizetési kérelemről, az illető pedig elutasíthatja vagy azonnali átutalás formájában teljesítheti azt 60 napon belül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top