Aktuális

Koronavírus: még nem látszik a történet vége

A járványügyi szakértők egyelőre megjósolni sem tudják, hogy a koronavírus terjedésének mikor lesz vége. A magyar infektológus szerint jelenleg még csak a történet kezdetén vagyunk.

Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa nem meri megjósolni, hogy a koronavírus-járvány várhatóan mikor ér véget. Bár az afrikai kontinens érintettségéről egyelőre még nem tudunk, az már most biztosan látszik, hogy a koronavírus terjed a világban. Miközben egyre több meggyógyult kínairól és koronavírus-fertőzött európairól szólnak a hírek, a szakirodalmi adatok alapján egyelőre az sem látszik, hogy várhatóan mennyi megbetegedéssel, köztük súlyos esettel számolhatunk.

Ugyan Magyarországhoz egyre közelebb igazolnak koronavírus -fertőzötteket, a szakember szerint a pánik indokolatlan, mert a jelenleg zajló influenzajárvány miatt sem rohanta meg senki a bevásárlóközpontokat. Hozzátette: a karantén a tünetesek vonatkozásában természetesen indokolt.

Prinz Gyula hangsúlyozza, egyelőre az európai adatok alapján nem tudjuk, hogy mekkora teher hárulhat az egészségügyi rendszerre – jóslásokba nem lehet bocsátkozni. „Ha Magyarországon is lesz esethalmozódás, akkor az is biztos, hogy lesznek súlyos esetek” – vetíti előre a szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy a korábbi médiahírekkel ellentétben a vírus nem feltétlenül halálos.

Ha megjelenik a koronavírus Magyarországon, lesz olyan, aki:

  • elkapja a vírust, de semmilyen tünete nem lesz – valószínűleg nem is tud majd arról, hogy a szervezetében koronavírus volt;
  • felső légúti panaszokkal és influenzaszerű tünetekkel küzd majd, de idővel ezek elmúlnak;
  • tüdőgyulladást produkál, de ebből szintén fel lehet épülni;
  • kritikus állapotot okozó tünetei miatt lélegeztetőgépre kerül, és esetleg belehal a betegségbe vagy szövődményeibe. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a betegek döntően a súlyos alapbetegséggel élők köréből fognak kikerülni.

A halálos kimenetelű megbetegedés Kínában is kísérőbetegségekkel élők között volt gyakori: rák, cukor- és szívbetegség stb. Például az egyik koronavírusos olasz beteg, aki a napokban halt meg, azon túl, hogy művesekezelésben vett részt, rákbeteg is volt. Egy influenzajárvány során is ezek a betegcsoportok vannak a legnagyobb veszélyben. Az infektológus úgy sejti, emellett esetleg genetikai tényezők is állnak a háttérben, de ezt a jövőben tudományos kutatások deríthetik ki. 

Még több friss információ a koronavírus valós veszélyeiről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top