Aktuális

A magyar templomokból is eltűnik a szenteltvíz a koronavírus miatt

Lesz viszont gyóntatófólia és kézbe áldoztatás, a koronavírus elleni óvintézkedés gyanánt.

A koronavírus-fertőzés megelőzésérének érdekében rendkívüli intézkedéseket vezet be a Magyar Katolikus Püspök Konferencia (MKPK) a hazai templomokban.  

Elrendelték a szenteltvíztartók kiürítését, valamint kérik a szentmiséken a kézfogás és a „nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét”. Előírják továbbá a gyóntatóhelyiség rendszeres szellőztetését, és azt, hogy a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

A papokat felszólítják arra is, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. Hozzátették: amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat a nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

templom

(Fotó: Getty Images)

Az MKPK az egyházi intézmények, iskolák és plébániák munkatársait arra kéri, hogy „mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait”. A többi között kérik a „gyakori, lehetőleg óránkénti gondos” szellőztetést és a kézfertőtlenítési lehetőséget az épületben lévőknek.

Az egyházi betegellátásban résztvevőket az országos tisztifőorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására kéri a püspöki kar. A betegeket látogató papokat pedig arra, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket.

Ez is érdekelhet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top