Egészség

Megnéztük, hogy mit tud a kormány koronavírussal foglalkozó oldala

Itt van, eljött, megérkezett. Nemcsak az első, budapesti koronavírusos betegekről lehetett olvasni az elmúlt napokban, hanem arról is, hogy a kormány a hiteles tájékoztatás jegyében elindította a koronavirus.gov.hu oldalt. Megnéztük, hogy mit tud.

Kifejezetten jó döntés volt az információs telefonszámokat, valamint az e-mail-címet a koronavirus.gov.hu fejlécére rárakni, mert így a prüszköléstől pánikoló embereknek nem kell külön a kapcsolat menüpontban keresgetni. Rögtön alatta egy „számláló” kijelzőt láthatunk, ám ez nem azt mutatja, hogy hány nap van karácsonyig, hanem azt hogy Magyarországon:

  • mennyi a fertőzöttek száma,
  • mennyi a gyógyultak száma,
  • hányan hunytak el a koronavírus-fertőzésben,
  • hányan vannak karanténban, és hogy
  • mennyi mintavétel zajlott.

Ezeket az adatokat folyamatosan frissítik, az alatta lévő számsor eközben a világban rögzített adatokra fókuszál, forrásnak a WHO adatait használja. A koronavírus „hivatalos” oldalán interaktív térképet is készítettek a magyaroknak, egy-egy grafika az egészségügyi intézményeket és a karanténra kijelölt helyszíneket mutatja, egy harmadikon pedig a koronavírus terjedését világszerte lehet követni. 

Elindult a kormány koronavírusról tájékoztató oldala

Frissítik a koronavírussal kapcsolatos adatokat

Hírek helyett több módszertan

A Hírek menüpont alatt több kategóriából szemezhetsz, ha már felépítetted a bunkert, és megvásároltad az összes maszkot a patikában. De ha még nem vettél 20 kiló lisztet, akkor ne olvasgass, inkább spuri a boltba. No de most akkor elég a viccből, nézzük csak, hogy miket szedett össze nekünk a kormány:

Az Aktuális hírekben rögtön beleütköztünk egy, az oldal karbantartásáról/szüneteléséről szóló posztba. Pánikra semmi ok, mert tájékozódhatunk még az Operatív Törzs Akciótervéről, az Országos tisztifőorvos nyilvános sajtótájékoztatóján elhangzottakról, és persze Orbán Viktor szerda esti videóját is vissza lehet nézni.

Az Intézkedések menüpontban igazából ugyanúgy híreket találunk, bár arra vonatkozóan, hogy milyen akcióterve van a megelőzésre az Operatív Törzsnek (ez még februári anyag).

A harmadik menüpont a Megelőzés. A miniszterelnök elmondta, hogy már nem a megelőzés, hanem a védekezés szakaszában járunk, de mégis itt számítottunk a legtöbb videóra, infografikára, hatalmas villogó feliratokra. Nos, a megelőzés részben egyetlen cikk árválkodik: „Mit tegyen” címmel. Itt pedig felsorolás szinten olvashatjuk el a WHO ajánlását a kézmosásról, a papír zsebkendő használatáról, a szellőztetésről és arról, hogy ha lázas valaki, akkor telefonáljon az orvosának.

Elindult a kormány koronavírusról szóló oldala is

Egyetlen tartalom szól a higiéniáról, vagy az utazásról

Pedig, ha valami, akkor pont a megelőzés, védekezés, higiénia részt lenne érdemes lenne kibővíteni, például azzal, hogyan ne dőljenek be az emberek a Facebookon terjedő posztoknak, amelyek arról szólnak, hogy ha kirakod a télikabátodat a napra, akkor elpusztul rajta a koronavírus – a topik egyébként nagyot ment, még a gyógyszerész kamara is simán átvette… Mindemellett találtunk egy spam levelekkel foglalkozó írást, amely szerint a koronavírustól való félelmet kihasználva vírusos körlevelet küldözgetnek idegenek. Az első, és egyetlen infografikát, a Koronavírus hivatalos nevű Facebook-oldalon találtuk:

 

Mi a helyzet a karanténpánikkal?

Bár egy rövid bejegyzést találhatunk arra vonatkozóan, hogy érdemes átgondolni a tervezett utazásunkat, illetve tájékozódjunk arról, hogy ahová készülünk, ott már megjelent-e a vírus, de arról is szívesen olvasnánk, hogy a BKK, a Volán és a MÁV járatait fertőtlenítik-e, és ha igen, akkor hogyan és milyen rendszerességgel.

Pozitív, hogy magáról a vírusról, annak terjedéséről, a koronavírus fertőzésének tüneteiről,a kezelési lehetőségekről és a védőmaszkok használatáról egész jók az infók:

„A maszkok arra valók, hogy a fertőző beteg viselje, ezzel megóvva a környezetét a cseppfertőzéssel átadható kórokozóktól. A maszkok gyártása már Magyarországon is megkezdődött, azonban jelenleg az egészségügyi szolgáltatók ellátása élvez prioritást, a gyógyszertárakkal szemben.”

 

Ezeket a sorokat minden felesleges pánikkeltő és pánikoló elolvashatná. A koronavírus hivatalos kormányzati oldalának iránya jó, de több olyan, a hétköznapi helyzetekre felkészítő tartalomra lenne szükség, mint például a mi legyen otthon karantén idején, vagy hogy mit jelentene a fővárosnak egy karantén (értsd: be kell-e tárazni 20 kiló lisztet). Vagy hogy mit tegyünk, ha például a munkahelyünkön lesz valaki rosszul, és gyaníthatóan a koronavírus tüneteivel.

Pánikolók történetei a koronavírusról

kiemelt kép: Marvin Tolentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top