Aktuális

Koronavírus: nem járt külföldön az egyik magyar beteg

Egy 49 éves nő koronavírus-tesztje is pozitív lett, de nem járt külföldön, és nem találkozott külföldi személlyel.

Egy iráni diák, egy 27 éves és egy 49 éves magyar a három új koronavírus-fertőzött Magyarországon – közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a csütörtöki sajtótájékoztatón. Így jelenleg 16 a koronavírus-fertőzöttek száma itthon.

Az iráni diák eddig karanténban volt, nála tegnap mutatták ki a koronavírust. A 27 éves magyar Izraelben járt, és ismeretlen állampolgárságú külföldiekkel került kapcsolatba. Kiderült, hogy ez a férfi a UPC dolgozója, és miatta kellett kiüríteni a 9. kerületi Haller Gardens irodaházat. A fertőzött férfival közvetlen kapcsolatban lévő két embert karanténba helyezték.

A harmadik új beteg egy 49 éves magyar nő, aki

nem járt külföldön, és nem találkozott külföldivel.

Március 7-én járt a koronavírus-centrumban, a Szent László Kórházban, de átirányították egy másik kórházba. Tegnap lett pozitív a tesztje, akkor már a Szent Lászlóba vitték. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, az első információk szerint a nő kollégái jártak Ausztriában.

Négy magyart küldtek házi karanténba a határról

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról számolt be, hogy éjfélkor megkezdték a határállomások ellenőrzését. Reggel 8 óráig 4 magyart köteleztek arra, hogy hatósági házi karanténba vonuljanak, mert fertőzött területről érkeztek. Két román és két vonattal érkező dél-koreai állampolgár belépését megtagadták.

Müller Cecília ismertette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat:

  • Akit hatósági házi karanténba küldenek, bármilyen lakást megjelölhet – a saját otthonát is –, hol fog tartózkodni, de azt 14 napig nem hagyhatja el.
  • Már a határon felveszik az adatait, és közölnie kell, hol lesz karanténban.
  • A családtagok elhagyhatják az ingatlant, ők például bevásárolhatnak az illetőnek, de a látogatás tilos. 

A hatósági házi karantén nem önkéntes. Akit erre köteleznek, nem feltétlenül kapta el a fertőzést, de járványügyi szempontból kockázatos országból érkezett, ezért járványügyi megfigyelés alá helyezik. Ha valaki tüneteket észlel magán, telefonon értesítse a háziorvosát.

Friss hírek a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top