Aktuális

Hogyan beszéljünk a koronavírusról gyerekekkel?

Mi, felnőttek is fogjuk a fejünket a különböző hírek forgatagában, el tudjuk képzelni, micsoda zavart érezhetnek a gyerekek. Akikkel muszáj beszélgetni a koronavírusról – is.
koronavírus koronavírus járvány anya-gyerek

Felső tagozatos általános iskolás és középiskolás gyerekeim vannak, és az elmúlt hetek, napok eseményei hatására itthon is számtalanszor kerül elő a családi beszélgetésekben a koronavírus témája. Miközben néha már nekünk, szülőknek is zsong a fejünk a rengeteg, néha egymásnak ellent mondó információtól, sejthetjük, hogy mi minden zajlik a gyerekeinkben. 

Ők még sokkal kevésbé látják át az összefüggéseket, nem értik, nem is érthetik, mit jelent egy világjárvány (hiszen, őszintén szólva mi magunk sem értjük). Kérdéseik és félelmeik viszont vannak, amiket megválaszolni és kezelni a szülők feladata. 

Tudatos digitális szülő Facebook-oldala az UNICEF ajánlását követve egy öt pontból álló infografikát készített, amelyben elmondja, hogyan beszéljünk a gyerekekkel a vírusról. A grafikát IDE kattintva éred el. Nagyon fontos tanácsok ezek, mondom ezt úgy, hogy az utolsó előtti pontnál egy picit el is szégyellem magam. Nem biztos ugyanis, hogy a koronavírus témájában rólam lehetne mintázni a Nyugalom című szobrot. 

1. Őrizzük meg a hidegvérünket!

A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják az iskolai beszélgetéseket, a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról és tényekre alapozva elmagyarázni, mi történik. Hallgassuk meg őket, mit gondolnak erről. Hagyjuk, hogy kérdezzenek, keressünk együtt válaszokat. Fogadjuk el érzelmeiket, támogassuk őket lelkileg, bízhatnak bennünk.

2. Ragaszkodjunk a tényekhez!

Fontos, hogy őszinték legyünk a gyerekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés, főleg a halálos megbetegedés kockázata. 

3. Magyarázzuk el!

Beszéljünk a lehetőségekről! Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például azzal, hogy gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal. Kinyomtathatunk a megfelelő kézmosásról ábrát és a fürdőszobában kitehetjük.

4. Legyünk tudatosak!

A gyerekek hajlamosak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig nyugodtak maradjunk, valamint kövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.

5. Kövessük a tanácsokat! 

Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira. A nyugalom és a médiaértés együtt ma szuperképesség. Képesek vagyunk rá! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top