Aktuális

Beutazási tilalmat vezet be az EU a koronavírus miatt

Harminc napig csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére. A tilalom meghosszabbítása sincs kizárva.

„Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra – ismertette az európai állam- és kormányfők döntését Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők keddi rendkívüli videókonferenciáját követő sajtótájékoztatón. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hozzátette: az európai államok feladata most az, hogy lezárják a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt.

„Ellenségünk a koronavírus, és most minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, és nem habozunk további intézkedéseket hozni” – mondta.

A korlátozás alól mentesülnek:

  • a diplomaták,
  • az áruszállítók,
  • a szomszédos országokból ingázók,
  • az EU-állampolgárok családtagjai,
  • továbbá azok, akiknek hosszútávú tartózkodási engedélyük van.

A tilalom meghosszabbítása sincs kizárva.

koronavírus, határátlépés

Autósok várakoznak magyarországi belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. (MTI)

Charles Michel kiemelte: gondoskodni kell a gyógyszerek, az élelmiszerek és az áruk áthaladásáról, valamint az uniós állampolgárok számára lehetővé kell tenni, hogy hazautazzanak. Megfelelő megoldásokat kell találni továbbá a munkavállalók hazautazására is. Az orvosi felszerelés biztosításával összefüggésben arról egyeztek meg, hogy támogatják az uniós bizottság azon döntését, mely szerint előzetes engedélyhez kötik az orvosi berendezések exportját, továbbá uniós szintű közbeszerzést írnak ki különböző egészségügyi eszközökre, például maszkokra és lélegeztetőkészülékekre.

A tagállami vezetők bátorították az uniós bizottságnak a kutatás támogatására tett erőfeszítéseit, valamint a tudományos szakértőkből álló csoportot létrehozását a járvány megfékezésére irányuló intézkedések összehangolására. Végezetül arra kérték fel az eurócsoport tagországainak pénzügyminisztereit, hogy kövessék nyomon a gazdasági, pénzügyi fejleményeket, és késedelem nélkül adjanak összehangolt politikai válaszokat a gyorsan változó helyzetre.

Ursula von der Leyen azt is hangsúlyozta, hogy kerülni kell az áruszállító teherautók várakoztatását. Az árukra szükség van a belső piac működéséhez. A tagállami vezetők jóváhagyták a gyors áthaladást garantáló, úgynevezett zöldsávok kijelölését az áruk és az egészségügyi eszközök számára.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke elégedettségének adott hangot.

„Végre valódi szolidaritást mutatunk: elsőbbséget élvezve jutnak el a megfelelő helyre az orvosi berendezések, megvédjük az áruk szabad áramlását, és a családok és a vállalkozások is hozzájutnak az első jelentős támogatáshoz. Mindnyájan egy családot alkotunk Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senkinek nem kell egyedül megküzdenie a nehézségekkel. Nem adjuk fel, hogy európaiként élhessünk” – fogalmazott az EP elnöke.

(MTI)

A legfrissebb koronavírus-hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top