Aktuális

Koronavírus Európában: 33 éves nő halt meg Ukrajnában

Általános karantén a franciáknál, kényszerkivizsgálás a briteknél, szükségállapot Luxemburgban. Egyre nagyobb erőkkel küzdenek a járvány ellen az európai országok.
Koronavírus, Európa

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a franciák kedd déltől megkezdték az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, legalább két hétre szóló általános karantént, amelynek elsődleges célja elkerülni az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségét és megakadályozni a fertőzöttek számának hirtelen emelkedését.

A kedd este közzétett hivatalos adatok szerint 699 fertőzöttet kezeltek súlyos állapotban intenzív osztályokon, miközben vasárnap este még csak négyszázan voltak, s a súlyos tünetekkel kezeltek mintegy fele 60 év alatti volt. A 7730 diagnosztizált fertőzött közül, akiknek száma mintegy ezerrel nőtt 24 óra alatt, 2579-en voltak kórházban, a többiek az otthonukban lábadoztak, vagy már meggyógyultak. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 27-tel 175-re emelkedett.

A franciák kedd déltől csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

A britek sem teketóriáznak tovább

Fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést lehetővé tévő jogszabálytervezetet terjesztett elő a brit kormány kedd éjjel. Az új koronavírus okozta járvány visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a parlament a jövő héten vita nélkül, közfelkiáltással jóváhagyja.

A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára.
Az új törvény a járvány idejére felhatalmazná a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen.

A jogszabály lehetőséget teremtene az oktatási és gyermekintézmények bezárására is. Az Egyesült Királyságban eddig nem rendelték el az iskolák és az óvodák bezárását, és általánosságban sem léptettek életbe olyan szigorú korlátozó intézkedéseket, mint Európa sok más országában.

Három hónapos szükségállapot Luxemburgban

Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki a kormány kedden, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. A kabinet továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött. A határokat egyelőre nem zárják le.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra ösztönzött. „Csak az menjen ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolga van. Ez most a szabály” – mondta.

Az országban hétfőn két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A szerdán azonosított újabb 59 esettel együtt 140 a fertőzöttek száma a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Belgiumban korlátozzák a kijárást, Ukrajnában is nőtt a fertőzöttek száma

A belga kormány kedd este kijárási korlátozásokat rendelt el az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lelassítása végett.  Sophie Wilmes ügyvivő miniszterelnök, mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak. Az intézkedések szerda délben lépnek érvénybe, és április 5-ig tartanak. A rendelkezés szerint, azonban „szabadban végzett testmozgásra” van lehetőség, de kizárólag egyedül vagy közvetlen családtagokkal együtt.

Az új intézkedések végrehajtásáért a rendőrség felel. Az országban 1243 fertőzött van, 10 haláleset és 15 gyógyulás történt eddig.

Ukrajnában egy nap alatt az eddigi 7-ről 14-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és elhunyt a második beteg, egy 33 éves nő, akit a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei kórházában ápoltak. Az első halálos áldozat, egy 71 éves asszony múlt pénteken halt meg.

Koronavírus-hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top