nlc.hu
Aktuális
Sosem volt még ennyi új koronavírus-fertőzött Olaszországban

Sosem volt még ennyi új koronavírus-fertőzött Olaszországban

A hétfői enyhe csökkenés után az elmúlt 24 órában diagnosztizálták az eddigi legtöbb új koronavírus-fertőzöttet Olaszországban.

Az utóbbi 24 órában 345-tel 2503-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma az eddigi legmagasabb létszámmal, több mint kétezer-kilencszázzal 31.506-ra nőtt.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a halottak napi száma továbbra sem csökkent. Az új fertőzöttek száma pedig egy nap alatt 2989-re nőtt, a hétfőn tapasztalt enyhe csökkenés után. Ez az eddigi legmagasabb napi emelkedési arány Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) február utolsó hetében kezdődött ütemes növekedése óta. A fertőzöttekből majdnem 15 ezret kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon. A gyógyultak létszáma 2941-re nőtt.

koronavírus olaszország

(Fotó: Salvatore Laporta-KONTROLAB-LightRocket via Getty Images)

Az országos adatokat a Lombardiában az utóbbi egy napban bekövetkezett emelkedés növelte: a tartományban 1971 új diagnosztizált fertőzöttel a betegek száma 16.220-ra emelkedett, a halottaké 1640-re. A lombardiai gócpont, Bergamo kórházaiban nincs több hely az intenzív osztályokon. Ott a fegyveres erők alpesi dandárja tábori kórházat állít fel.

A Milánótól hatvan kilométerre található városban az utóbbi egy héten 385 személy halt meg. Nagy erőkkel folyik a milánói vásártér átalakítása víruskórházzá. A munkát részben adományokból finanszírozzák: számos nagyvállalkozó, köztük Silvio Berlusconi volt kormányfő 10 millió eurót ajánlott fel. A polgári védelem 14 lélegeztetőgépet küldött a tartományba. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, a hét második felében fordulatot várnak, és a betegszám emelkedési ütemének enyhe csökkenését remélik. A genovai egyetem járványszakértők és informatikusok alkotta kutatócsoportja bejelentése szerint a tetőzés Olaszországban március 23 és 25. között várható. Ezt követően is be kell tartani az óvintézkedéseket a fertőzés újraindulásának megakadályozására.

Angelo Borrelli kijelentése szerint a jövő hét adatai alapján tudnak majd pontosabb előrejelzéssel szolgálni. A polgári védelmi hatóság tájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg Lombardiára összpontosul a figyelem, de ezzel egy időben minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át a délolasz régiókra. Borrelli hangoztatta, hogy a jelenlegi adatok az utóbbi hetekben bevezetett szigorú óvintézkedések előtti időszak „eredményei”.

A Lombardiával szomszédos Piemonte tartomány úgynevezett első számú betege meggyógyult, majd ismét megbetegedett.

Rómában a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórház mellett további három kórházat alakítottak át víruskórházzá. Szicíliával és Szardínia szigetével leállították a repülő- és hajó-összeköttetést az utazáskorlátozó rendelkezések ellenére folyamatosan érkezők megállítására.

A vírushelyzet miatt a római kormány mérlegeli a 18 hónapnál rövidebb időre ítélt rabok áthelyezését házi őrizetbe, elektronikus karpereces ellenőrzéssel, ezt azonban a Matteo Salvini vezette jobboldal ellenzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top