Aktuális

3D nyomtatóval kórházi segédeszközöket nyomtattak önkéntesekkel Olaszországban

Bár 10 ember életét is megmenthette a dolog, az eszköz eredeti gyártója most perrel fenyegetőzik.

A koronavírussal súlyosan fertőzött Olaszországban egy kórház arra kényszerült, hogy egy csoport önkéntessel gyártasson le segédeszközöket. Azok eredeti gyártója viszont most perrel fenyegeti meg a segítőket, mivel az egyébként 10 ezer dolláros eszköznek 1 dollárért készítették el a másolatát – írta meg az Index.

Bár 10 ember életét is megmenthette a dolog, az eszköz eredeti gyártója most perrel fenyegetőzik. Illusztráció: Tim Cooper on Unsplash

Bár 10 ember életét is megmenthette a dolog, az eszköz eredeti gyártója most perrel fenyegetőzik (Illusztráció: Tim Cooper on Unsplash)

A szóban forgó kórházban ugyanis elfogyott egy szelep, amely szükséges a betegek ellátásához, és a beszállítójuk jelezte, hogy nem tudná időben legyártani a kért szelepeket.

Cristian Fracassi vállalkozó felajánlotta 3D-s nyomtatóit, és megpróbálta elkérni a gyártótól a szelep eredeti terveit, hogy elkészítse a szükséges alkatrészt, ám azt nem kapta meg, sőt, perrel fenyegették meg, ha felhasználja a szabadalmazott eszközt.

Ennek ellenére fogták a szelepet, felvették a méreteit, elkészítették a háromdimenziós modellt, és legyártották három különböző 3D printerrel (FDM, SLS és SLA technikával). Ennek eredményeként tíz páciensen használni tudták az így legyártott eszközt.

Fracassi közölte a Facebookon, hogy nem profitálnak a helyzetből, és nem osztják meg a terveiket mással, szigorúan csak ebben a sürgősségi esetben használják fel az olcsón legyártott eszközöket. Nehogy a végén a gyártó tényleg beperelje őket. 

A pernek talán az is csökkenti a veszélyét, hogy Olaszország innovációs és technológiai minisztere, Paola Pisano a Twitteren dicsérte a két vállalkozó gyors segítségnyújtását.

Aktuális híreink a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top