Aktuális

Éjféltől csak eltakart szájjal léphetnek utcára a csehek, védőmaszkból náluk is hiány van

Bár a tízmillió megrendelt maszk még nem érkezett meg, éfjéltől kötelező a száj eltakarása Csehországban. Addig a sál, kendő is megteszi.

Éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de sál vagy kendő is – jelentette be cseh Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A 24.hu értesülése szerint védőmaszkból hiány van a bő 10 millió lakosú Csehországban.

Éjféltől mindenki csak védőmaszkban járhat Csehországban - Illusztráció 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Éjféltől mindenki csak védőmaszkban járhat Csehországban (Illusztráció 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash)

Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamból is sikerült vennie tízmillió maszkot, hetente egymilliót kapnak, amennyiben nem lesznek problémák a szállítással.

A kormány továbbá úgy döntött, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak, ennek célja megkönnyíteni a nyugdíjasoknak a bevásárlást, és jobban védeni őket a koronavírustól. A cseh városok többségében egyébként telefonon keresztül is lehet élelmiszereket, meleg ételt rendelni. Az időseknek ugyanakkor számos önkéntes civil szervezet vagy ad hoc csoport igyekszik segítséget nyújtani a nehéz helyzetben.

Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg.

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top