Aktuális

Fontos! Így változik a boltok, patikák és a plázák nyitvatartása a koronavírus miatt

Vannak üzletláncok, akik már változtattak a nyitva tartásukon. Mit érdemes tudni, mi a helyzet a webshopokkal, na és a plázákkal?

A kormány rendelete nyomán az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével a többi üzletben 15:00 és 06:00-ig a munkatársakon kívül nem tartózkodhat más. Ez azt jelenti, hogy a fent felsorolt boltok „bármikor” nyitva lehetnek, de a nyitvatartási időn a kialakult helyzet miatt sokan változtattak. Érdemes megismerni az új felállást!

Élelmiszerláncok

A SPAR és INTERSPAR áruházak a koronavírus miatt nemcsak a nyitva tartáson változtat, de számos egyéb óvintézkedést vezet be. Az üzletek hétfőtől péntekig átlagosan 6:30 és 19 óra között, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban tartanak nyitva a továbbiakban, miközben tovább folytatódnak a koronavírus terjedését megelőző intézkedések. A webshopban a 2020.03.17-től leadott megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges.  A megnövekedett rendelésszám miatt március 30-tól újabb idősávokat nyitnak meg a vevők előtt, ezzel lehetővé teszik a 22 és 23 óra közötti kiszállítást.  A cégcsoport türelemre és együttműködésre kéri a vásárlókat a bevezetett mennyiségi korlátozások kapcsán, ezzel is segítve azt, hogy mindenki elegendő élelmiszerhez jusson. A webshop és áruházi vásárlások tekintetében ez mit jelent:

  • lédig termékek esetében 5 kg/termék
  • darabban értékesített termékek esetében 10 darab/termék a személyenkénti vásárlási mennyiségi limit.

ALDI

Ahogyan arról már korábban írtunk, Március 23-ától változik az Aldi üzleteinek nyitvatartási rendje is. Eszerint hétfőtől szombatig 08:00–19:00, vasárnap 08:00–18:00 óra között várják a vásárlókat, így több idejük lesz a dolgozóknak az árufeltöltésre, és a folyamatos áruellátás is biztosítható. Emellett az egészségmegőrzés érdekében mostantól plexivel védik pénztárosaikat.

Lidl

A Lidl oldalán azt közölték, hogy áruházaik a megszokott nyitvatartási rendben állnak a vásárlók rendelkezésére. Ők is arra kérik a vevőket, hogy ne halmozzanak fel otthonukban feleslegesen sok élelmiszert. Számos óvintézkedés mellett az áruház minden dolgozó számára maszkot biztosít, valamint a pénztárakhoz plexit szerelnek fel. 

Tesco

Április másodikától országszerte több mint kétszáz Tesco áruház nyitvatartási ideje rövidül ideiglenesen két órával. Az új működési rendről az áruházak bejáratánál, valamint a cég weboldalán tájékoztatnak majd. “Az új nyitva tartás jellemzően a késő esti kevésbé forgalmas időszakok rövidítését jelenti, amely hatékonyabbá teszi a kiszolgálást, és hozzájárul a munkatársak leterheltségének csökkentéséhez” – írták.

CBA

Ők sem vezettek be különleges nyitva tartást, de hasonlóan a többi céghez, felhívják vásárlóik figyelmét, a szükséges odafigyelésre, távolságtartásra.

Piac

Jelenlegi állás szerint az élelmiszer piacok nyitva lehetnek (nem kell bezárniuk 15:00-kor), mivel a korlátozás élelmiszerárus helyre nem vonatkozik. 

Gyógyszertárak

A gyógyszertárak nyitva tartása egyelőre nem változott. Ugyanakkor érdemes felkészülni, hogy maszk, gumikesztyű, lázmérő és kézfertőtlenítő számos patikában hiánycikk. A koronavírus miatt mindig annyi vevő tartózkodhat adott patikában, ahány kiadó éppen üzemel. A többieknek az üzleten kívül kell várakozniuk. Itt mindannyiunk egészsége érdekében érdemes az 1-2 méteres távolságot tartani. Jó hír, hogy bár a koronavírus-járvány kitörése után két héten át rohamozták a patikákat a vásárlók, már kezd visszaállni a korábbi rend.

Fővárosi patika a koronavírus idején

(Fotó: Roland Nagy / Alamy / Alamy / Profimedia)

Plázák

A legtöbb plázában már csak elvétve találkozni emberekkel, hiszen mindenki igyekszik megfogadni a kormány javaslatát, és munkán kívül nem járkál el otthonról. A legtöbb fővárosi pláza Facebook oldalán részletesen lehet tájékozódni a kialakult helyzetről. Ami biztos: a bevásárlóközpontok üzletei 2020. március 17-től visszavonásig 15.00 óra után zárva tartanak, a mozik zárva tartanak. Azonban adott plázán belül található élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzletre, továbbá gyógyszertárra, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletre, dohányboltra  a 15:00 órás zárás nem vonatkozik. Valamint egyes bevásárlóközpontok ingyenessé tették parkolójukat, erről azonban külön érdemes tájékozódni.

Jó, ha tudod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top